Let za Istanbul
0

BH Airlines predstavio novi avion Boeing 737

FENA
Javno preduzeće BH Airlines promotivnim je letom u Istanbul, organiziranim u nedjelju za predstavnike medija, prezentiralo novi avion u njegovoj floti – "Boeing 737"- serije 400, najproizvođeniji komercijalni putnički avion u svijetu.

To je aviokompaniji BH Airlines omogućilo da, pored pet postojećih, uvede još devet međunarodnih linija, među kojima su najznačajnije one prema Skandinaviji – Kopenhagen, Geteborg i Štokholm.

Direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica kazao je da su uvedene i linije prema Pragu, Beču, Dizeldorfu i Berlinu, a da je u planu i uspostava letova za Podgoricu i Skoplje. Time BH Airlines, naglasio je, igra važnu ulogu u povezivanju zemalja regije.

Politiku domaće aviokompanije okarakterizirao je kroz sigurnost i kvalitet letova, povećanje broja destinacija, ljubazno i profesionalno osoblje te modernizaciju sistema rezervacija i plaćanja aviokarata.

Predstavnici medija su tokom boravka u Istanbulu posjetili i sjedište Turkish Airlinesa, aviokompanije koja ima udio u vlasništvu BH Airlinesa od 49 posto. Riječ je o kompaniji koja godišnje preveze više od 20 miliona putnika širom svijeta, u odnosu na BH Airlines koja ubilježi oko pola miliona putnika u istom periodu.

Da je BH Airlines najvažniji kooperant turske aviokompanije potvrdio je direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil, koji je na kratkoj prezentaciji govorio o visokom porastu kapaciteta putnika te kompanije u posljednjhih pet godina, ukupnoj modernizaciji te povećanju broja svjetskih destinacija.

"Sarajevo gledamo kao veoma važan segment naše poslovne saradnje. Nadamo se da će se uskoro sa sarajevskog aerodroma prevoziti putnici i na svjetske destinacije. Turkish Airlines nastoji, s vlasništvom u bh. aviokompaniji, od nje stvoriti savremenu evropsku regionalnu kompaniju", kazao je.

Turski su domaćini bh. novinarima prezentirali i trening centar za pilote, jedan od vodećih u Evropi, s tehnikom čija se vrijednost bilježi milionima eura.

Novinari su obišli i centar Istanbula te najznačajnije kulturno-historijske i vjerske objekte.

"Boeing 737" od 1967. godine neprekidno je u proizvodnji s više od 8.000 naručenih i 5.857 isporučenih aviona do 2008. godine. Više od 1.250 "boeinga 737" u bilo kojem su trenutku u zraku, a u prosjeku svakih pet sekundi jedan od njih negdje poleti ili sleti.