Financial Times
0

Bez recesije u Francuskoj i Njemačkoj

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Nakon što je objavljeno da je u Francuskoj i Njemačkoj u drugom tromjesečju ove godine zabilježen rast bruto nacionalnog dohotka od 0,3 posto, što praktično znači da su prebrodile recesiju, Financial Times u petak analizira taj porast u dvjema najvećim evropskim ekonomijama.

Dok traju polemike da li statistika zaista i pokazuje da je u Evropi najgori period krize prošao, Financial Times u uredničkom komentaru zaključuje da cifre sve govore i da u Francuskoj i Njemačkoj zaista dolazi do oživljavanja ekonomije te kako postoje dobri znaci da će se tako i nastaviti.

Privrednom rastu u Francuskoj i Njemačkoj, navodi se dalje, dosta je doprinio rast izvoza, što bi moglo poslužiti i kao svjedočanstvo kvaliteta evropskog izvoza koji nije zabilježio pad usprkos historijski niskoj vrijednosti eura.

Rastu bruto nacionalnog dohotka u obje zemlje također su doprinijele i investicije u privatnom sektoru, dodaje list, s izuzetkom njemačke građevinske industrije.

Ipak nije još sve dobro, upozorava Financial Times navodeći da se u ostatku Evrope u drugom tromjesečju i dalje bilježi pad, doduše evidentno sporiji nego do sada.