Recesija i kod nas
0

Bez posla u BiH ostala 21.000 ljudi

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na evidencije službi za zapošljavanje u BiH nalazi se 20.877 radnika kojima je prestao radni odnos od novembra prošle godine, kada su se počele osjećati posljedice recesije u BiH, do februara ove godine - podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

"U novembru je bilo 4.074 novoprijavljenih radnika zbog prestanka radnog odnosa, u decembru 5.597, u januaru 5.828, a u februaru 5.378 osobe. Radi se uglavnom o radnicima sa KV, SSS i NKV spremom", potvrdila je Srni portparol Agencije Sanela Zeljković.

Iz Agencije za zapošljavanje i rad BiH ističu da se broj evidentiranih lica bez zaposlenja u BiH u februaru popeo na 491.797, dok je u januaru taj broj iznosio 488.498 radnika.

Zeljkovićeva kaže da je skoro polovina ovih radnika proglašena organizacionim ili tehnološkim viškom, nešto manje ih je prijavljeno zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme i sporazumnog raskida ugovora, a ostatak od oko pet odsto je prijavljen na evidencije zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije preduzeća.

Podaci Agencije za zapošljavanje i rad BiH pokazuju da je istovremeno zaposleno 21.746 lica, od čega u novembru 6.406, u decembru 5.194, u januaru 5.011, a u februaru 5.135 lica.

Prema zvaničnim podacima službi za zapošljavanje u BiH u toku ova četiri mjeseca zabilježen je pad i prijavljenih potreba poslodavaca za radnicima, koji su u ovom periodu prijavili ukupno 8.855 potreba za radnicima, od čega u novembru 2.485, u decembru 2.630, u januaru 1.884 i u februaru 1.856 potreba za radnicima.

Kada je riječ o radnicima koji su otpušteni iz domaćih kompanija, najveći broj radnika dolazi iz građevinarstva, prerađivačke industrije, auto-industrije, a u znatnoj mjeri je zastupljena i trgovina i uslužne djelatnosti.

Zeljkovićeva je istakla da je među otpuštenim radnicima i nešto više od 3.000 radnika koji su se vratili u BiH po osnovu prestanka radnog odnosa u inostranstvu, a među njima je najviše "povratnika" iz Slovenije, Hrvatske i Srbije koji dolaze iz građevinarstva, prerađivačke industrije, auto-industrije i slično.