Banja Luka
0

Bez okončanja stečajnog postupka za "Pevec"

FENA
Nakon više od godinu dana stečajnog procesa u Tržnom centru “Pevec” Banja Luka, na jedanaestoj licitaciji, održanoj 23. juna ove godine, prodata je i posljednja imovina tog, ali niko nije bio zainteresiran za kupovinu zemljišta ove firme koje se nalazi u Tuzli.

Preostalim povjeriocima, među kojima su i bivši radnici, ponuđeno je da kao nadoknadu uzmu po parče “Pevecovog” zemljišta u Tuzli, koje je najveći preostali dio stečajne mase banjalučke ispostave ovog hrvatskog trgovačkog lanca.

“Budući da nema zainteresiranih osoba za nekretnine, predložit će se sva moguća zakonska rješenja. Ponudit će se imovina povjeriocima da je oni sami preuzmu”, kaže stečajna upravnica Mirjana Golić.

Međutim, takvom ponudom nisu zadovoljni bivši radnici Tržnog centra “Pevec” Banja Luka, koji su do sada dobili oko dvije trećine potraživanja.

Dio je i dalje pod velikim znakom pitanja, jer se čeka kraj sudskog procesa između preduzeća “Pevec” i vlasnika.

“Najvažnije nam je da se tužbe riješe i mi se, ipak nadamo, da će se uskoro naći neki kupac za zemljište”, kaže Dalibor Grmuša, predstavnik nekadašnjih radnika.

Cijena zemljišta smanjena je za deset posto sa prvobitno planiranih pet miliona, što je opet bilo tek 45 posto od njegove procijenjene vrijednosti.

Sada se očekuju i novi stavovi skupštine povjerilaca.

Još u novembru 2009. banjalučki “Pevec” je zatvoren, a 270 radnika ostalo bez posla, nakon što je uprava firme u Zagrebu saopćila da se nalazi u finansijskim problemima.

Računi preduzeća već tada su bili blokirani i nije bilo mogućnosti da se izmire dospjele novčane obaveze, pa ni tri zaostale plaće zaposlenim, kao i druga plaćanja, dok je na nekretninama bila upisana hipoteka banaka koje su kreditirale ovog stečajnog dužnika.