Vlada FBiH
0

Bevanda o dugu "Energoinvesta" Union banci

FENA
Vlada Federacije BiH nije usvojila prijedlog Radne grupe za poravnanje pasivnog podbilansa "Energoinvesta" s prijedlogom odluke o poravnanju obaveza i potraživanja "Energoinvesta" i Federacije BiH iz pasivnog podbilansa "Energoinvesta" po osnovu kredita Union banke d.d. Sarajevo, izjavio je nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je kazao da je bilo nekoliko proceduralnih grješaka i rješenja koja nisu bila utemeljena na zakonu.

  • Danas su locirani svi problemi i dato je u resor Agencije za privatizaciju da s menadžmentom "Energoinvesta" pokuša riješiti sve te proceduralne stvari. Ali i da se kruške i jabuke više ne miješaju, da se Union banka i "Energoinvest" više ne spominju u kontekstu koji se do sada spominjao, rekao je ministar finansija.

Bevanda je naglasio da niko nema pravo dati nekome nalog, u ovom slučaju Union banci, za odustajanje od blokade računa na osnovu sudske presude.

  • Sudska presuda je iznad svih tih naloga i mogućnosti. Sugerira se, ne na Vladi, da sjednu menedžmenti Union banke i "Energoinvesta" i uspostave poslovne odnose. Predloženo je da se izvrši poravnanje, a za to poravnanje nema osnova, naveo je ministar.

Pritom je Bevanda odbio kritike da se Vlada postavlja na način kao da je nije briga za moguću blokadu poslovanja "Energoinvesta" zbog blokade računa.

  • Ako neće menadžment "Energoinvesta" da sjedne s menadžmentom Union banke, kojoj nesporno duguje novac po osnovu sudske presude, šta treba Vlada da uradi? Da zatvori nekoga i dovede ga u Union banku da razgovara? To mi ne pada napamet, prokomentirao je Bevanda.

Upitao je da li sada treba srušiti Union banku da bi se olakšalo poslovanje "Energoinvesta".

  • Onaj ko je dužan, treba vratiti novac, poručio je Bevanda.