biznis
0

Berze ojačale dolar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene akcija na globalnim berzama danas su opale, nakon petodnevnog rasta, dok je dolar ojačao, uz istovremeni pad kotacija nafte i bakra.

Dionice su na globalnim tržištima proteklih dana bile u usponu zahvaljujući "robusnim" zaradama kompanija u SAD-u i Evropi, tokom prvog kvartala, iako su visoke cijene nafte i politički neredi na Bliskom istoku stalna prijetnja za uspješno vođenje biznisa, navodi agencija Reuters u izvještaju iz Londona.

Globalni indeks akcija MSCI opao je 0,5 posto, poslije pet dana uzastopnog rasta, dok je indikator kretanja cijena dionica u brzo rastućim ekonomijama napredovao za jedan procent.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 bio je, tokom današnje početne trgovine, u blagom minusu od 0,1 posto, dok su cijene dionica na dalekoistočnim berzama, isključujući Japan, pojeftinile u prosjeku za 1,3 procenta.

Analitičari na čije mišljenje se poziva Reuters smatraju da će likvidacija vođe Al-Kaide Osame bin Ladena smanjiti, dugoročno, terorističku prijetnju po SAD, ali da bi prijetnja takvim akcijama u kratkoročnom periodu mogla da podstakne poskupljenje nafte.

Pad vodećih indeksa praćen je istovremenim jačanjem dolara čiji je indeks prema korpi drugih jakih svjetskih valuta uvećan 0,3 posto, na 73,170, nakon što je u ponedjeljak bio na najnižem nivou za protekla 33 mjeseca. Euro je danas također oslabio, u odnosu na američkog takmaca, 0,3 procenta, na 1,4783 , ali je u odnosu na sam početak 2011. ojačao oko deset posto prema dolaru.

Stručnjaci švicarske Kredi Svis banke tvrde da bi zajednička valuta evrozone mogla da ojača još pet do deset posto prema dolaru, prije nego što njen kurs postane "problematičan" za 17-članu monetarnu grupaciju. Maksimalna granica do koje bi euro mogao da raste je 1,60 dolara, procjenjuju eksperti švicarske banke.