biznis
0

Berze: Nafta pojeftinila zbog tenzija oko Irana

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirova nafta u srijedu je na berzama u New Yorku i Londonu značajno pojeftinila pošto je Saudijska Arabija saopćila da će nadoknaditi mogući pad snabdijevanja ukoliko se ostvari iranska prijetnja blokadom ključne tankerske rute na Bliskom istoku.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je na njujorškoj robnoj berzi pala za 1,99 dolara ili blizu dva posto na 99,35 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,20 dolara na 107,07 dolara za barel.

Potpredsjednik Irana Reza Rahimi je u utorak izjavio da će njegova zemlja zatvoriti moreuz Ormuz i time prekinuti izvoz nafte, ukoliko zapadne zemlje uvedu sankcije na isporuke tog energenta iz Islamske Republike .

Moreuz Ormuz u Persijskom zalivu je jedan od najprometnijih puteva za transport sirove nafte jer kroz njega prolazi približno šestina ukupne svjetske proizvodnje te sirovine.

Ukoliko tankeri ne bi mogli da koriste taj prolaz, nafta bi morala da bude transportovana dužim, znatno skupljim rutama do svojih destinacija, što bi vjerovatno podstaklo rast cijena "tečnog zlata".

Jedan anonimni zvaničnik saudijskog Ministarstva za naftu je za AP izjavio da su njegova zemlja i drugi proizvođači "tečnog zlata" u Persijskom zalivu spremni da povećaju snabdijevanje ukoliko Iran pokuša da blokira moreuz.

Iran je četvrti po veličini izvoznik sirove nafte u svijetu, koji uglavnom izvozi u Aziju, a Narodna Republika Kina je najveći kupac iz te zemlje.

Od prodaje najvažnije energetske sirovine Iran ostvaruje polovinu svojih ukupnih prihoda, što je lani iznosilo oko 73 milijarde dolara.