Eurostat
0

Zaustavljen ekonomski oporavak u eurozoni

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Ekonomski oporavak u zemljama eurozone izgubio je na snazi u posljednjem kvartalu prošle godine jer je njihov bruto domaći proizvod (BDP) jedva zabilježio rast, pri čemu je Francuska bila jedina od četiri najveće ekonomije toga valutnog bloka koja je ostvarila ekspanziju, pokazali su podaci Eurostata, statističke službe EU-a, objavljeni u petak.

BDP je u 16 članica zone eura povećan samo 0,1 posto u razdoblju od oktobra do kraja decembra 2009. u odnosu na prethodni kvartal, dok je u usporedbi s posljednjim tromjesečja 2008. smanjen 2,1 posto.

Analitičari su očekivali kvartalni rast od 0,3 posto i slabljenje od 1,9 posto na godišnjem nivou. BDP eurozone je u cijeloj prošloj godini smanjen četiri posto, prenosi agencija Reuters.

"Podaci su razočaravajuće – rast je ostvarila samo nekolicina zemalja, prvenstveno Francuska", kazao je ekonomist Citigroupa Jürgen Michaels.

Analitičari ukazuju da bi ovi sumorni pokazatelji mogli odvratiti Evropsku središnju banku (ECB) od povećanja kamatnih stopa i primorati vlade članica tog bloka da zadrže fiskalne stimulativne programe radi poticanja ekonomije.

Rast BDP-a eurozone najviše je sputala Njemačka, najveća ekonomija te regije, koja je u četvrtom kvartalu stagnirala u odnosu na prethodno tromjesečje.

BDP Francuske, druge po veličini ekonomije zone eura, povećan je 0,6 posto, više nego što se očekivalo, zahvaljujući dobroj potrošačkoj potražnji, dok je u ostalim velikim gospodarstvima, Italiji i Španjolskoj, smanjen 0,2 odnosno 0,1 posto.

Recesija je nastavljena u Irskoj, Grčkoj i Kipru, dok je portugalska ekonomija stagnirala, a austrijska i nizozemska ojačala.

Radi usporedbe, ekonomija SAD-a je u četvrtom tromjesečju ojačala 1,4 posto u odnosu na prethodni kvartal i 0,1 postotak na godišnjem nivou.

Ekonomija zone eura je u trećem kvartalu zabilježila rast od 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Ekonomisti očekuju da će neizvjesni izgledi rasta primorati ECB da zadrži ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od jedan posto bar do četvrtog kvartala 2010. Ta banka je međutim već počela da se povlači iz primjene vanredne mjere kreditiranja uvedene tokom finansijske krize.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u zoni eura dodatno opterećuju tu sumornu sliku. Eurostat je saopćio da je industrijska proizvodnja u članicama EU-a koje koriste euro u decembr pala 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i čak pet posto na godišnjem nivou.

To je bio najveći mjesečni pad od februara 2009. kada je industrijska proizvodnja u eurozoni potonula 3,8 posto.