Berza
0

Wall Street završio u plusu; burno dnevno trgovanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Wall Street je završio burno trgovanje u ponedjeljak s mješovitim rezultatima, a ulagači su pokušali ukalkulirati i hitnu prodaju ugrožene banke Bear Stearns i mjere američke središnje banke - Federalnih rezervi (FED) – za stabiliziranje tržišta.

Indeks Dow Jones nakon prvotnog pada od 200 bodova oporavio se i završio u plusu od 0,2 posto ili 21 bod, širi indeks Standard & Poor's 500 izgubio je 0,9 posto, a tehnološki indeks Nasdaq 1,6 posto vrijednosti, jer su se ulagači prebacivali iz investicijskih banaka i manjih tvrtka u velike kompanije koje su pouzdanije u razdoblju slabljenja gospodarstva.

"U vrijeme nesigurnosti tržišta prebacujete se na obrambena imena... Na sigurna imena", rekao je Ryan Detrick, viši tehnički strateg analitičke kuće Schaeffer's Investment Research.

Najveći dobitnik među 30 dionica Dow Jonesa bio je financijski div JP Morgan Chase koji je uz pomoć FED-a kupio posrnulog suparnika Baer Stearns za 236 milijuna dolara, s rastom vrijednosti od 10,3 posto na 40,31 dolar po dionici, a dobitnici su i telekomunikacijske tvrtke AT&T i Verizon, te farmaceutski div Johnson & Johnson.

Dionica Bear Sternsa pala je 86 posto, na 4,10 dolara, još dvostruko više od cijene po kojoj je banku kupio JP Morgan - dva dolara po dionici - ili jedan posto vrijednosti u odnosu na cijenu od prije 16 dana.

Dow Jones indeks rastao je 21,16 bodova, ili 0,18 posto, indeks S&P 500 pao je 11,4 boda ili 0,90 posto, a Nasdaq je zabilježio minus od 35,48 bodova ili 1,60 posto.

Cijene obveznica istodobno su rasle jer su ulagači potražili sigurnost i u državnom dugu.

Dolar je pao na najnižu vrijednost u odnosu na japanski jen u posljednjih 13 godina i postavio novi rekord s najnižom vrijednošću prema euru, od 1,58 dolara za euro.

Na robnoj burzi u New Yorku NYMEX zabilježen je pad većine cijena, uključujući i cijenu sirove nafte koje je pojeftinila za 4,53 dolara na 105,68 dolara, dok je zlato poskupjelo na 1.033 dolara za uncu.