Banjalučka berza
0

Usvojena strategija razvoja do 2014.godine

FENA
Budući razvoj Banjalučke berze zasnivat će se na korišćenju novonastalih okolnosti na finansijskom tržištu za promoviranje tržišta kapitala kao dominatnog izvora finansiranja.

Također, koncept razvoja zasnivat će se na unapređenju infrastrukture tržišta kapitala te aktivnom pristupu u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj tržišta kapitala u RS-u, navedeno je u novousvojenoj Strategiji razvoja Banjalučke berze za peiod 2009.-2014.godina.

Konstatira se i da je u prethodnih desetak godina stvorena dobra infrastruktura i regulatorni okvir tržišta kapitala Republike Srpske te da se razvoj tržišta zasnivao na konceptu masovne privatizacije državnog kapitala u preduzećima.

„Globalna ekonomska i finansijska kriza je naglasila slabosti tek uspostavljenog tržišta kapitala, manifestujući se kroz velike padove cijena akcija i prometa. Kriza je istovremeno ponudila i nove prilike za razvoj tržišta kapitala. Nove mogućnosti proizlaze iz velike potrebe privrednih subjekta za novim kapitalom, koja je uslovljena njihovom neadekvatnom strukturom finansiranja“, stoji u usvojenom dokumentu.

Kao prioritetni strateški ciljevi Banjalučke berze označeni su: unapređenje likvidnosti tržišta, poboljšanje ponude hartija od vrijednosti, unapređenje efikasnosti berzanskog sistema trgovanja, podrška razvoju primarnog tržišta, međunarodna promocija domaćeg tržišta kapitala i privlačenje stranih investitora, asistemski pristup edukaciji i partnerski odnos s institucijama tržišta kapitala i listiranim kompanijama.