Berza
0

Uspješna godina poslovanja na Bečkoj berzi

Sarajevo-x.com
Uprkos promjenama kursnih vrijednosti, Bečka berza se može pohvaliti uspješnom 2007. godinom: Prosječni mjesečni trgovinski prihodi su sa 10,5 mrd. eura u 2006. ove godine porasli na 15 mrd. eura.

Po pitanju IPO-a (prve javne ponude dionica) i povećanja kapitala održan je nivo kao u prethodnoj godini, što je tržištu kapitala osiguralo priliv od 10,1 mrd. eura novog kapitala.

Kapitalizacija tržišta je u decembru 2007. dostigla vrijednost od 154,5 mrd. eura, dok je krajem 2006. iznosila 146,2 mrd. eura. Dodatni podsticaj domaćem tržištu finansija bilo je osnivanje tzv. mid marketa, posebnog segmenta za preduzeća sa manjim finansijskim potrebama.

U ovoj godini Bečka berza je upješno nastavila proces internacionalizacije: prvi put je berzi pristupilo više stranih investicijskih banaka nego inozemnih. Već u nekoliko proteklih godina udio stranih članova berze u trgovinskom prometu bilježi stalni porastu – sa 16,6 % u 2002. na 64,5 % u decembru 2007.

U okviru strategije "Istočna Evropa“, Bečka berza je započela saradnju sa Berzom Kazahstana, kao i sa State Agency, National Depositary te sa berzom PFTS iz Ukrajine. Sedam od ukupno 30 novih indeksa na Bečkoj berzi su iz zemalja centralne i istočne Evrope. Od jula 2007. klijenti Bečke berze preko postojeće baze podataka mogu dobiti i informacije o berzi u Bukureštu.

Čelnici u Beču i u 2008. namjeravaju nastaviti širenje internacionalne saradnje. U središtu poslovanja u narednoj godini je proširenje budućeg (terminskog) tržišta, ali i proširenje tržišta vrijednosnih papira. Očekuje se i veći priliv novog kapitala, što bi ujedno trebalo i privući nove investitore. Međutim, pored povećanja kapitala, čelnici Bečke berze u 2008. godini očekuju i sedam novih IPO-a.