Berza
0

Uprkos slaboj trgovini indeksi zabilježili rast

Sarajevo-x.com
Iako investitori na Sarajevskoj berzi nisu bili posebno aktivni, te je promet jedva dostigao 725 hiljada KM, indeksi su ostvarili porast vrijednosti. Indeks investicionih fondova je povećan za 0,65 %, dok je vrijednost indeksa slobodnog tržišta SASX-10 porasla za 0,71 %.

Tri emitenta, Fabrika Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR), Energopetrol (SASE: ENPSR) i ABS Banka (SASE: ABSBRK2) ostvarili su polovinu današnjeg prometa.

Od emitenata iz SASX-10 pad od 4,22 % zabilježile su dionice Sarajevo-osiguranja d.d. (SASE: SOSOR), dok su svi ostali emitenti završili u plusu. Najveći rast od 7,81 posto, uz promet od preko 119 hiljada KM, imale su dionice Energopetrola. Dionica Fabrike Duhana Sarajevo uvećala je vrijednost za 3,07%, i ovim dionicama danas je realizovan najveći promet, više od 123 hiljada KM. Nijednom, od dvije elektroprivrede, danas nije trgovano.

Investicioni fond Bosfin d.d. (SASE: BSNFRK2) nastavio je uspješnu seriju, te je i danas ova dionica najviše trgovana po srednjem kursu 12,71 KM, što je u odnosu na dan ranije više za 4,64 %. Vrijednost transakcija ovim dionicama prelazi 48 hiljada KM. Pored Bosfina najviše je trgovano dionicama Prof Plusa (SASE: PRPFRK2) po srednjem kursu 12,42 KM. Najviše je izgubio Crobih fond d.d. Mostar (SASE: CRBFRK1) sa padom kursa 2,73 %.

Piše: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.