Berza
0

U prvom polugodištu značajno povećanje prometa na SASE

FENA
U prvom polugodištu ove godine na Sarajevskoj berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 300.828.434,18 KM, što čini povećanje od gotovo 200 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada je ukupni ostvareni promet na berzanskom trgovanju iznosio 101.358.525,90 KM.

Tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, u okviru 3.946 transakcija prometovano je 27.747.146 vrijednosnih papira, dok je u istom periodu prošle godine kroz 4.900 transakcija trgovano sa 18.290.995 vrijednosnih papira, što pokazuje povećan obim broja trgovanih vrijednosnih papira za 51,7 posto.

  • Pozitivni pokazatelji povećanja obima trgovanja na Sarajevskoj berzi rezultat su višestrukih napora SASE poduzetih upravo sa ciljem povećanja obima trgovanja svim tržišnim instrumentima na domaćoj berzi, te poduzetih aktivnosti usmjerenih ka jačanju ponude vrijednosnih papira, te većoj transparentnošću i saradnji sa dioničkim društvima - saopćeno je iz SASE.

U saopćenju napominju da se berzanska provizija nije mijenjala, niti je vršeno bilo kakvo njeno poskupljenje, kao i da je to očigledno i iz Cjenovnika berze, koji je javan i transparentan, te dostupan na njihovoj web-stranici.

Neto dobit Sarajevske berze d.d. Sarajevo povećana je u odnosu na isti period prošle godine zbog povećanja prometa, a ne zbog poskupljenja berzanske provizije.

  • Dakle, povećanim obimom trgovanja proporcionalno je (i logično) povećan i priliv prihoda od berzanske provizije, a ne njenim poskupljenjem, što se odrazilo na neto dobit, a pozitivan poslovni rezultat je u konačnici pokazatelj rada i zalaganja Sarajevske berze na rastu i razvoju domaćeg tržišta kapitala - saopćeno je iz iz SASE.