3. konferencija SASE
0

U fokusu privatizacija telekom operatera

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je 22. i 23. oktobra, pred više od 250 učesnika, održana Treća međunarodna konferencija Sarajevske berze – burze o temi "Privatizacija telekom operatera – prekretnica u razvoju tržišta kapitala FBiH".

Učesnici konferencije su bili eksperti iz telekom sektora, tržišta kapitala, akademskog sektora i predstavnici institucija tržišta kapitala.

Na ovom dvodnevnom skupu održane su tri panel diskusije, a najveće interesovanje privukla je diskusija o privatizaciji telekom operatera. Prema riječima Zlatana Dedića, direktora Sarajevske berze – burze, postignut je opšti konsenzus da bi trebalo što prije započeti privatizaciju telekom opratera, ali ne samo da bi kompanije bile prodate, već da bi sredstva ostvarena prodajom bila iskorištena za ubrzan razvoj Bosne i Hercegovine.

Učesnici su pozvali predstavnike vlasti na hitno donošenje odluke koja će omogućiti privatizaciju i proces okončanja privatizacije u narednih petnaest mjeseci. Premijer Vlade FBiH, Nedžad Branković, je istakao da je privatizacija telekoma jedini način da vratimo suverenost u finansijskom sektoru. Također, svi stručnjaci iz telekom sektora ohrabruju donošenje odluke o privatizaciji.

U okviru druge teme pod nazivom "Regionalna saradnja i trendovi povezivanja na tržištima kapitala“ data je puna podrška uspostavljenim i poticaj novim oblicima saradnje. Naglašeno je da uspostavljena saradnja omogućava veću vidljivost tržišta kapitala jugoistočne Evrope u globalnim okvirima. Prezentiran je i novi projekat Svjetske banke kojim se daje podrška razvoju tržišta kapitala u BiH.

Na trećoj diskusiji pod nazivom "Tržište kapitala FBiH – novi trendovi na strani ponude i potražnje“, predstavnik Registra vrijednosnih papira FBiH, mr. Haris Šatrović, najavio je uvođenje tzv. "intra – day“ trgovanja od 3.11.2008., što otvara mogućnosti efikasnih trgovanja i povećanje prometa na berzi. U diskusiji je istaknuto da se vrlo brzo očekuje usvajanje novih zakona o vrijednosnim papirima i investicionim fondovima u Domu naroda Parlamenta FBiH, te donošenje mjera institucija tržišta kapitala kojima će se unaprijediti trgovanje i poravnanje transakcija, kao i početak reforme penzionog sistema.

Učesnici su naglasili uspjeh konferencije i zadovoljni su činjenicom da je pokrenuta rasprava o privatizaciji i na jednom mjestu okupljeni stručnjaci koji su dali smjernice kako ovaj proces okončati što uspješnije.

Kao rezultat diskusija na Trećoj konferenciji Sarajevske berze – burze doneseni su sljedeći zaključci: potrebno je ubrzati privatizaciju telekom operatera, dio kapitala telekom operatera ponuditi građanima putem tržišta kapitala, proširiti regionalnu saradnju za dobrobit svih učesnika u regionu, sve reformske aktivnosti, uključujući i ubrzanu reformu penzionog sistema trebalo bi harmonizirati na nivou Bosne i Hercegovine.