Svjetlo na kraju tunela
0

Svjetske berze u plusu treću sedmicu zaredom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prošle sedmice su cijene dionica na svjetskim berzama osjetno porasle zahvaljujući nadi ulagača da recesijski pritisci na svjetsko gospodarstvo popuštaju, a vodeći su indeksi porasli i u cijelom maju, već treći mjesec zaredom.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones indeks porastao 2,7 posto, na 8.500 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 3,6 posto, na 919 bodova. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 4,8 posto, dosegnuvši 1.774 boda.

Optimizam ulagača potaknuli su podaci o skoku indeksa povjerenja potrošača u maju na najvišu razinu od novembra prošle godine, što je već drugi mjesec zaredom kako taj indeks snažno raste.

Taj podatak pažljivo se prati na Wall Streetu jer pokazuje da bi Amerikanci mogli početi više kupovati, među ostalim, automobile i stanove, što bi ojačalo gospodarstvo, s obzirom da potrošnja čini otprilike dvije trećine američkog bruto domaćeg proizvoda.

Dionice trgovačkih kompanija i lanaca restorana, koje ovise o potrošnji građana, bile su stoga među najvećim dobitnicama.

Poticajno je na tržište djelovao i rast cijene nafte na 66 dolara po barelu, najvišu razinu u šest mjeseci, što se zahvaljuje odluci OPEC-a da proizvodnja "crnog zlata" ostane na dosadašnjim razinama, ali i padu zaliha u SAD-u, te slabljenju dolara.

Stoga su prošle sedmice osjetno porasle cijene dionica naftnih kompanija, kao što su Exxon Mobil, ConocoPhillips i Chevron.

No, na tržištu, ipak, nije vladala euforija jer dok neki podaci ukazuju na poboljšanje situacije u američkom gospodarstvu, drugi su i dalje razočaravajući.

Bruto domaći proizvod SAD-a pao je u prvom tromjesečju, prema revidiranim podacima, 5,7 posto, što je manje od prvobitne procjene od 6,1 posto, ali i više od 5,5 posto, koliko su očekivali analitičari. To ukazuje na usporavanje pada gospodarstva, s obzirom da je u četvrtom kvartalu BDP potonuo 6,3 posto.

Ipak, recesija u SAD-u traje već 17 mjeseci, po čemu je ova recesija najdulja još od Velike depresije 1930-ih godina, ali nije i toliko duboka.

"Recesija popušta. Očekujem da će u drugom ovogodišnjem kvartalu pad gospodarstva biti znatno manji, od 3 do 3,5 posto, i to bi trebalo biti zadnje negativno tromjesečje", kaže Christopher Low, ekonomist u FTN Financialu.

Među najvećim dobitnicama prošle je sedmice bila dionica Coca-Cole, s rastom cijene od gotovo 5 posto, jer bi pad tečaja dolara na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci u odnosu na košaricu svjetskih valuta mogao potaknuti rast prihoda te multinacionalne kompanije iz inozemstva.

S druge strane, najveća je gubitnica, s padom cijene za više od 50 posto, bila dionica General Motorsa jer je najveći američki proizvođač automobila još samo korak do pokretanja stečaja s preustrojem.

Zahvaljujući rastu cijena dionica prošle sedmice, u maju su, već treći mjesec zaredom, na Wall Streetu vodeći indeksi ojačali. S&P 500 indeks osvojio je 5,3 posto, Dow Jones 4,1, a Nasdaq indeks 3,3 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 4.417 bodova. DAX indeks Frankfurtske berze skočio je, pak, 0,44 posto, na 4.940 bodova, dok je pariški CAC indeks porastao 1,54 posto, na 3.277 bodova.

Na Tokijskoj je berzi prošle sedmice Nikkei indeks porastao 3,2 posto, na 9.522 boda, prenio je Business.hr.