Berza
0

Studenti Ekonomskog fakulteta trguju na SASE-u

FENA
Brokerska kuća Eurohaus d.d. donirala je studentima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu 50.000 KM koje će u toku narednog semestra biti iskorištene za trgovinu na sarajevskoj berzi (SASE).

Ekonomski fakultet će uz pomoć svog partnera Eurohaus d.d. omogućiti studentima drugi put da steknu praksu stvarnim trgovanjem na berzi.

Pravo učešća na projektu imaju studenti završne, treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, uz pomoć prof. dr. Seada Krese i ass. Velme Pijalović. Ovaj vid prakse je studentima omogućila brokerska kuća Eurohaus d.d. s direktorom Zijadom Blekićem i njegovim zamjenikom Edinom Dizdarom na čelu.

Do kraja godine studenti će samostalno donositi odluku o kupovini i prodaji vrijednosnih papira na Sarajevskoj berzi, a sve u sklopu predmeta Finansijska tržišta i institucije. Ovaj projekt ima za svrhu dopunjavanje teorijskog znanja studenata praksom te omogućuje najuspješnijim studentima i novčanu zaradu.

Studenti su podijeljeni u 10 timova i bit će im dodijeljeno po 5.000 KM. Tim koji ostvari najveću zaradu na berzi i najveći promet, zadržat će prvobitno ulaganje i ostvarenu zaradu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić je danas na prezentaciji projekta „Trgovina studenata Ekonomskog fakulteta na SASE-u“, ističući njegov značaj, kazao da brokerske kuće na Sarajevskoj berzi trebaju značajan broj kadrova koji su osposobljeni i imaju praktične sposobnosti.

Direktor brokerske kuće Eurohaus d.d. Zijad Blekić je rekao da ova kuća želi da dobije kvalificirane mlade kadrove koji će dolazit s određenim praktičnim znanjem.

Prof.dr. Sead Kreso je istaknuo da će studenti ovim programom steći praktična iskustva. Dodao je da su oni motivirani da naprave dobar rezultat, jer će određeni iznosi biti stavljeni na raspolaganje onima koji pokažu najbolje rezultate.

Studenti očekuju da će pored teoretskog steći i praktično znanje konkretnim trgovanjem na berzi.