Svjetske berze
0

Strah od 'svinjske gripe' oborio cijene nafte

FENA
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u ponedjeljak pojeftinila više od četiri posto, na ispod 50 dolara pa barelu, što je djelimično uzrokovano očekivanjima da bi svjetska privreda mogla da pretrpi još jedan udarac ako se ispostavi da pojava gripe u Meksiku predstavlja početak svjetske pandemije.

Cijena američke "lake" sirove nafte za terminsku isporuku u junu je u ponedjeljak na Nymexu pala za 2,49 dolara, na 49,06 dolara po barelu, dok je evropska "Brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila za 2,33 dolara na 49,34 dolara po barelu, javio je Reuters.

Dosad je u Meksiku od "svinjske gripe" umrlo više od 100 osoba, a zaraza se već i proširila u SAD, što je izazvalo strah od pandemije, kao i jačanje dolara i pad vrijednosti akcija na berzama u Aziji i Evropi.

Jačanje američke valute je također dovelo do pojeftinjenja sirove nafte, čija cijena obično pada kada dolar raste.

Akcije avioprevoznika posebno su pogođene očekivanjima da bi pojava "svinjske gripe" mogla da utiče na smanjenje obima avio saobraćaja u svijetu, a time i na smanjenje potražnje kerozina, jednog od derivata nafte.

Sirova nafta je trenutno oko 100 dolara jeftinija u odnosu na rekord iz jula prošle godine od 147,27 dolara po barelu. Uslijed globalne recesije i smanjenja potražnje za "tečnim zlatom", taj energent je u februaru pojeftinio na samo tridesetak dolara, ali se kasnije oporavio na oko 50 dolara po barelu, zajedno s rastom indeksa na svjetskim berzama vrijednosnih papira.

  • Vjerujemo da će cijene na tržištu nafte nastaviti da padaju u bližoj budućnosti zato što osnovni faktori poput ponude i potražnje još nisu dovoljno stabilni da bi podržali poskupljenje nafte, saopćila je investiciona banka "Goldman Sachs".

Organizacija zemalja izvoznica nafte je dosad u više navrata od septembra donosila odluke o smanjenju proizvodne kvote za ukupno 4,2 miliona barela na dan. Sljedeći sastanak kartela je zakazan za 28. maj.

Države proizvođači nafte iz Perzijskog zaliva saopćile su u nedjelju da bi i dalje mogle da tolerišu trenutne umjerene cijene te sirovine kako bi na taj način doprinjele oporavku globalne privrede, ali su izrazile zabrinutost da bi produženi period niskih cijena mogao da rezultira kasnijim naglim poskupljenjem goriva.