Berza
0

Stav Bosnalijeka o privremenoj obustavi trgovanja dionicama kompanije

Sarajevo-x.com
U četvrtak, 26.06.2008. godine, privremeno je obustavljeno trgovanje dionicama Bosnalijeka d.d. (Bosnalijek) na SASE-u. Razlog je bio maksimalan pad vrijednosti od 9,99% koji se desio u srijedu 25.06.2008 nakon čega je SASE od Bosnalijeka zatražio dodatne informacije o predstojećoj Skupštini dioničara.

Bosnalijek je na zahtijev SASE-a odmah dostavio tražene informacije nakon čega je SASE odlučio da se trgovina nastavi, međutim bez ograničenja na mogući pad odnosno rast cijene koje je do sada bilo 10%, sapšteno je iz Bosnalijeka.

Bosnalijek je, kako ističu iz kompanije, u više prilika, od početka godine, javnost obavijestio o namjerama povećanja kapitala emisijom dionica za postojeće dioničare iz fonda rezervi, shodno njihovom učešću u kapitalu kao i mogućnost emisije dionica zaposlenim iz dobiti kao vid dugoročne motivacije zaposlenih. Prijedlog odgovarajućih odluka bit će predmet glasanja godišnje Skupštine dioničara, prema ustaljenoj praksi. Tek nakon glasanja na Skupštini, zakazanoj za 28.06.2008. godine, i eventualnog usvajanja, pomenute odluke postat će pravosnažne. Samo tada ćemo sa sigurnošću znati da li će doći do povećanja kapitala Bosnalijeka, odnosno do povećanja broja emitovanih dionica, navode u Bosnalijeku.

Bosnalijek prihvata odgovornost za propust da cjelokupnu javnost detaljno obavijeste o predloženim odlukama. Smatraju da komunikacija između SASE-a i Bosnalijeka, kao jednog od najvećih emitenata na Sarajevskoj berzi nije bila na zadovoljavajućem nivou. Kao relevantno stručno tijelo SASE je mogao, smatraju u Bosnalijeku, tražiti prijedlog odluka Bosnalijeka odmah nakon objavljivanja dnevnog reda za zasjedanje Skupštine kompanije, što se dogodilo prije mjesec dana.

Osim toga, stav Bosnalijeka je da je donesena odluka SASE-a o obustavi trgovanja našim dionicama, 26.06.2008. godine, trebala ostati na snazi do objave rezultata Skupštine.

Bosnalijek, kao i uvijek, ostaje otvoren za sva pitanja dioničara, investitora i učesnika tržišta kapitala u Bosni i Hercegovini, navodi se na web stranici Bosnalijeka.

Informacije o rezultatima glasanja sa Skupštine dioničara bit će dostupne na web stranici Bosnalijeka, www.bosnalijek.ba, ubrzo nakon okončanja Skupštine kako bi svi učesnici tržišta kapitala imali na raspolaganju pravovremene informacije.