Berza
0

Statistike o maloprodaji pokolebale ulagače na Wall Streetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, jer su ulagače pokolebali neočekivano slabi podaci o prometu u trgovini na malo u SAD-u.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 0,34 posto, na 12.226 bodova, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,32 posto, na 1.328 bodova, a Nasdaq Composite 0,46 posto, na 2.804 boda.

Jučer je objavljeno da je promet u američkoj maloprodaji u januaru ojačao samo 0,3 posto, što je najmanji rast od juna prošle godine i upola manji od očekivanja analitičara. To je zabrinulo ulagače, s obzirom da je potrošnja jedan od najvažnijih pokretača američke privrede.

Kako prenosi Hina, odmah nakon objave podataka o maloprodaji S&P indeks trgovačkog sektora osjetno je pao, no kasnije je uspio nadoknaditi početne gubitke, pa je trgovanje završio na razini prethodnoga dana.

Najveći je gubitnik bio energetski sektor, jer je cijena nafte pala za više od 1 posto, zbog bojazni ulagača od slabljenja potražnje. S&P indeks energetskog sektora oslabio je 1,1 posto, pri čemu je dionica Exxon Mobila pojeftinila 2,3 posto.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Della, s rastom cijene od 5 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač kompjutera izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Osim izvještaja o maloprodaji, jučer je objavljeno da su osjetno porasle uvozne cijene, te da je industrijska aktivnost u državi New York dosegnula najvišu razinu u osam mjeseci.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,13 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.