Berza
0

Snažan uzlet dionica na Wall Streetu

FENA
Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak su zabilježile snažan uzlet, uz najveći dvodnevni rast od 1987. godine, nakon što je vlada dala jamstva za 306 milijardi dolara problematične imovine Citigroup, a iz Kongresa je najavljen novi paket gospodarskih poticaja.

Citigroup, koja je prošle sedmice izgubila 60 posto svoje tržišne vrijednosti, vratila je 58 posto nakon objave vladinog paketa pomoći koji uključuje i otkup dionica banke u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

JPMorgan Chase i Bank of America rasle su više od 21 posto, donoseći finansijskom podindeksu Standard & Poor" s 500 rekordan dobitak, jer je vladino spašavanje Citigroup ojačalo povjerenje u bankarskom sistemu.

Dionice Home Depot Inc. i General Electric Co. rasle su više od 8 posto, na špekulacijama da će novi poticaji pokrenuti gospodarski rast.

Indeks S&P 500 dobio je 6,5 posto i zaustavio se na 851,81 bodova, ostvarivši 13 posto rasta u dva dana.

Indeks Dow Jones rastao je za 396,97 bodova ili 4,9 posto, na 8.443,39 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq rastao je za 6,3 posto na 1.472,02 bodova.

Indeks manjih firmi Russell 2000 rastao je za 30,25 bodova ili 7,44 posto na 436,79 bodova.

Evropski indeks Dow Jones Stoxx 600 rastao je 8,4 posto, dok je azijsko-pacifički indeks MSCI izgubio 0,7 posto vrijednosti.

"Glavni posao je nastaviti popravljati psihologiju ovoga tržišta, a sanacija ili pomoć za Citigroup važan je dio te slagalice", izjavio je za TV Bloomberg James Dunigan, glavni menadžer za ulaganja investicijskog fonda PNC Wealth Management iz Philadelphije, koji nadzire 63 milijarde dolara.

Novoizabrani predsjednik SAD Barack Obama u ponedjeljak je predstavio svoj ekonomski tim u kojem su predsjednik banke Federalnih rezervi u New Yorku, Timothy Geithner kao ministar finansija i Lawrence Summers, bivši ministar finansija i dekan Harvarda do 2006., kao ekonomski direktor Bijele kuće.

Obama je najavio da će kreatori ekonomske politike "djelovati brzo i odlučno" kako bi se izbjegao gubitak miliona radnih mjesta iduće godine.

"Ovdje postoji optimizam da će Obama biti promišljen, a već sada marljivo radi kako bi postavio temelje za vrijeme kada bude inauguriran u siječnju", izjavio je Douglas Christopher, partner iz brokerske kuće Crowell Weeden & Co., sa sjedištem u Los Angelesu.

Predsjednik Bush rekao je u ponedjeljak kako je spreman i na druge korake finansijskog spašavanja, poput onog za Citigroup.

Ministar finansija Henry Paulson izjavio je da razmatra mogućnost da od Kongresa zatraži preostalih 350 milijardi dolara iz programa TARP za sanaciju finasijskog sektora, kako bi se oživjelo tržište potrošačkih kredita, što je promjena u odnosu na prije šest dana, kada je rekao da će preostala sredstva TARP-a biti ostavljena na raspolaganje Obaminoj administraciji.

Na robnoj berzi u New Yorku NYMEX, sirova nafta rasla je za 4,48 dolara ili 8,97 posto na 54,41 dolara za barel. Zlato je raslo za 29,50 dolara ili 3,72 posto na 821,90 dolara za uncu.