Berza
0

Snažan skok cijene dionica Facebooka

FENA
Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, nakon 'anemičnih' kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, dok se veći rast Nasdaq indeksa zahvaljuje snažnom skoku cijene dionice Facebooka.

Dow Jones ojačao je 13 bodova, ili 0,09 posto, na 15.555 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 1.690 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 3.605 bodova.

Uspon Nasdaqa zahvaljuje se skoku cijene dionice Facebooka za više od 30 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o rastu prihoda u drugom tromjesečju za više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

S druge strane, slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko industrijskih divova, kao što je Caterpillar, nisu omogućili snažniji rast S&P 500 indeksa.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 47 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 posto po pitanju prihoda.

Premda rezultati većine kompanija nadmašuju procjene analitičara, cijene dionica ne uspijevaju značajnije porasti zbog toga što su očekivanja vrlo niska.

"Rezultati doista nikoga ne iznenađuju. Korporativni je sektor prilično jak, pa su i zarade kompanija pristojne. Trend je tržišta uzlazni, ako ne dođe do neke vrlo loše vijesti", kaže Brian Gendreau, strateg u kompaniji Cetera Financial Group.

S američke makroekonomske scene jučer su stigli nejasni signali. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna porastao nešto više nego što se očekivalo, što pokazuje da situacija na tržištu rada nije baš sjajna.

S druge strane, nove narudžbe trajnih proizvoda porasle su u lipnju za 4,2 posto, znatno više od očekivanih 1,3 posto, što ukazuje na snagu industrijskog sektora.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.587 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,96 posto, na 8.298 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 3.956 bodova, javlja Business.hr