Berza
0

Sedmični pregled trgovanja sa SASE

Sarajevo-x.com
Ovosedmično trgovanje na Sarajevskoj berzi obilježio je konstantan rast indeksa i nešto veći promet od uobičajnog. Kroz 1.060 transakcija ostvareno je 5,57 miliona KM prometa.

Na kraju sedmice vrijednost SASX-10 je veća za 7,94%, dok je vrijednost BIFX povećana za 3,12%. U toku sedmice prijavljena je blokovska transakcija dionicama Društva za upravljanje fondovima Eurpinvestment d.d. Tuzla ukupne vrijednosti 725.839 KM. 14.05.2008. godine održana je vanredna aukcija dionicama emitenta PC Proactiv d.d. Sarajevo. U okviru jedne transakcije prometovano je 46.907 dionica u vrijednosti od 505.188,39 KM.

U sasatavu SASX-10 najviše je trgovano dionicama Bosnalijeka i BH Telecoma. Ova dva emitenta su i sedmični dobitnici, s obzirom na rast kursa Telecoma od 19,33% te Bosnalijeka od 9,66%. Jedini pad zabilježila je Hidrogradnja sa cijenom na kraju sedmice od 13,63 KM.

Na kotaciji fondova rast kursa od 11,11% ostvario je Bonus, dok je vrijednost za 10,04% povećao Eurofond. Sedmični gubitnik je Bosfin sa padom cijene od 11,08%.

Sarajevska berza je zakazala vanrednu aukciju za 21. 05. 2008. godine. Predmet prodaje je 17.000 dionica emitenta Šipad export-import d.d. Sarajevo, koje su u državnom vlasništvu (zastupnik Agencija za privatizaciju FBiH). Cijena ponuđenih dionica iznosi 7,79 KM po dionici. Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 2 odnosno jednokratna aukcija pri kojoj su dozvoljeni kupovni nalozi sa količinama koje su manje od količine u prodajnom nalogu. Sve transakcije se obavljaju po jednoj jedinstvenoj cijeni koja ne mora nužno odgovarati cijeni najboljeg kupovnog naloga. Simbol vanredne aukcije je SEISRA.

Strateškom partneru BH Telecoma trebalo bi da bude ponuđeno 51 posto dionica, a građanima da otkupe tri odsto dionica ove kompanije, potvrdio je dopremijer FBiH Gavrilo Grahovac. "Federacija BiH bi zadržala vlasništvo nad paketom od 25 odsto plus jednu dionicu kako bi imala uticaj kod donošenja strateških odluka. Deset posto dionica bi bilo ponuđeno za prodaju na nekoj od međunarodnih berzi, najvjerovatnije u Londonu, a tri posto bi bilo ponuđeno građanima u slobodnoj prodaji dionica", pojasnio je Grahovac. Proces prodaje bi mogao početi sredinom godine. Prijedlog bi, ukoliko se s njim usaglase premijer i oba dopremijera, trebao da bude definisan u dokumentu "Politika privatizacije FBiH", koji će se uskoro naći pred parlamentom FBiH.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.