Berza
0

Sedmični pregled SASE od 02.06. do 06.06.

Sarajevo-x.com
Ovosedmični promet na Sarajevskoj berzi nešto je iznad prosjeka zahvaljujući dvije blokovske transakcije vrijednosti 3,1 milion KM.

Vrijednosti oba indeksa značajno su smanjene na sedmičnom nivou. SASX-10 je završio sedmicu sa 2.593,62 indeksnih poena, što je, u odnosu na prošli petak, pad od 3,39%. Vrijednost BIFX manja je za 2,49%. Nakon nekoliko neuspjelih vanrednih aukcija, ove sedmice je u okviru jedne vanredne aukcije prodato 18.894 dionica emitenta Turist Best d.d. Konjic.

Iako je dionicama fondova trgovano iznad prosjeka, to nije donijelo pozitivan rezultat za većinu. Sedmicu su sa rastom kursa završili samo Bosfin (7,33%), te Crobih fond (3,02%). Listu gubitnika predvodi MI Group sa 6,50 - postotnim padom, ali i najvećim sedmičnim prometom, koji je prešao 212 hiljada KM. Pad kursa od 5,19% imale su dionice Naprijeda, pa je cijena posljednji dan trgovine iznosila 9,50 KM. Više od 4% vrijednosti izgubili su Prof Plus, Fortuna, Big investiciona grupa, te Prevent Invest.

U sastavu SASX-10 nema svijetle tačke. Prošlosedmičnu vrijednost zadržala je samo JP Elektroprivreda HZHB Mostar, čijim dionicama je trgovano po kursu 120 KM. Uvjerljivo najveći pad vrijednosti, 12,91%, zabilježio je Energopetrol, pa je cijena u petak iznosila 47,01 KM. Pad cijene od 5,53% imale su dionice BH Telecoma, dok je Fabrika duhana Sarajevo oslabila 4,94%. Sa prošlosedmičnih 233,48 KM cijena se spustila na 221,95 KM po dionici. Sarajevska Elektroprivreda je zabilježila pad od 3,58%, a Bosnalijek 2,61%.

Ugovor o kupoprodaji 67% državnog kapitala Fabrike duhana Mostar s bugarskim preduzećem Pazardjik BT treba da bude potpisan do kraja mjeseca. Ovo preduzeće, koje se bavi proizvodnjom duhana, jedino je dostavilo ispravnu ponudu za kupovinu Fabrike duhana Mostar. Bugarsko preduzeće platit će 200.000 KM za 67% kapitala mostarske Fabrike duhana, uložit će sedam miliona KM, te zadržati svih 122 radnika. Nova zapošljavanja nisu navedena u ponudi. Bugari su ponudili 2,8 miliona KM za poboljšanje ekonomsko-finansijskog stanja preduzeća, oko 1,4 miliona za tehničko-tehnološku opremu, a oko dva miliona KM za repromaterijal.

Podaci o trgovanju na Sarajevskoj berzi biće od oktobra dostupni investitorima koji posluju s Bečkom berzom, najavio je direktor SASE Zlatan Dedić. Na ovaj način biće realizovan ranije potpisani dogovor o poslovnoj saradnji Bečke i Sarajevske berze.

"Dostavljanjem podataka Bečkoj berzi u realnom vremenu tržište kapitala u Federaciji BiH biće vidljivije međunarodnim investitorima, a kao rezultat toga očekujemo i povećanje berzanskog prometa", kaže Dedić. Prema njegovim riječima, benefiti za tržište kapitala u FBiH su izvjesni, s obzirom na to da Bečka berza ima ugovore sa 96 vendora - distributera podataka investitorima.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.