Berza
0

SASE: Promet milion KM

Sarajevo-x.com
U toku današnjeg trgovanja na Sarajevskoj berzi zabilježen je promet od milion KM, od kojih najveći dio prometa (36%) otpada na usješno obavljenu vanrednu aukciju dionicama Pobjeda-Sport d.d. Goražde (SASE: PSPGRK4A).

I danas je nastavljen ovosedmični trend pada oba indeksa Sarajevske berze, tako da je BIFX izgubio 1,26% vrijednosti, a SASX-10 2,09% vrijednosti.

Od dionica koje ulaze u SASX-10 trgovalo se samo sa šest emitenta. Nakon jednodnevnog prekida trgovine dionicama Bosnalijek d.d. Sarajevo (SASE: BSNLR), današnjom odlukom Sarajevske berze dionice su ponovo puštene u trgovinu i ostvarile najveći pad vrijednosti kursa od 12,73% sa cijenom od 26,73 KM. Jedini porast vrijednosti kursa imale su dionice Energoinvest d.d. (SASE: ENISR) od 5,89% i dostigle cijenu od 16 KM. Najveći promet je zabilježen dionicama Fabrike duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) u iznosu od 141,7 hiljada KM.

Pored dobrog prometa na kotaciji fondova, vrijednosti su uglavnom smanjene. Tako je Bosfin (SASE: BSNFRK2) ostvario najveći pad kursa od 9,84%, a prati ga i Herbos fond (SASE: HRBFRK2) sa padom kursa od 5,66% te MI-Group (SASE: MIGFRK2) sa 3,43%. Najveći promet od 67,8 hiljada i najveći rast cijene od 3,17% ostvarila je Big investiociona grupa (SASE: BIGFRK2).

Sa redovnog trgovanja treba izdvojiti porast kursa dionice Tvornice čarapa Ključ (SASE: KLUCR) od 20% sa cijenom od 12 KM. A najveći pad kursa zabilježile su dionice Kombiteks d.d. Bihać (SASE: KMTBR) od 21,05% sa cijenom od 0,30 KM i prometom nešto iznad 2 hiljade KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.