Berza
0

SASE: Početak sedmice uz skromnih pola miliona prometa

Sarajevo-x.com
Početak nove sedmice na Sarajevskoj berzi obilježio je promet od skoro pola miliona KM. Najistaknutije trgovanje od 184 hiljade KM obavljeno je dionicama VELPROM DD Sanski most (SASE: VPRMR), pri čemu je vlasnika promjenilo 39,16% dionica ovog emitenta, prilikom ove trgovine ostvaren je pad kursa od 37,30%. SASX-10 je i dalje u crvenom sa padom od 2,41%, dok je BIFX ostvario rast od 0,42%.

Trend pada cijena od petka se nastavlja, tako među emitentima koji čine SASX-10 bilježimo samo jedan rast kursa od 1,10%, koji je zabilježen u jednoj transakciji Hidrogradnje (SASE: HDGSR). Najveći gubitnik danas je BH Telecom (SASE: BHTSR), koji je ostvario pad kursa od 6,84%, srednja vrijednost kursa iznosila je 35,88 KM. Vrijednost Elektroprivrede Sarajevo (SASE: JPESR) manja je za 2,65%, dok je dvopostotni pad ostvario Energoinvest (SASE: ENISR). Manji minus od 1,60% susrećemo kod Bosnalijeka (SASE: BSNLR), s pomenutim dionicama trgovano je po srednjoj cijeni od 24,50 KM.

Od jedanaest investicionih fondova trgovano je dionicama njih šest. Najveću pozitivnu promjenu i pažnju investitora bilježi Prof Plus (SASE: PRPFRK2) koji je ostvario rast kursa od 4,67%. Dionicama BIG investicione grupe (SASE: BIGFRK3) trgovano je po kursu 9,68 KM, uz blagi i jedini pad pad od 0,77%.

Autor: Alma Leho, SEE Investment Solutions d.o.o.