Berza
0

SASE obilježava deset godina rada

FENA
Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) obilježava deset godina rada i tim povodom 11. oktobra organizira 6. međunarodnu konferenciju pod nazivom "Oporavak tržišta kapitala-dugoročni trend ili...?".

"Destogodišnji period djelovanja SASE obilježen je snažnim rastom prometa i cijena dionica u periodu 2002-2007. godina kada je promet 2007. dosegao godišnji nivo od 1,3 milijarde KM, a cijene svoj vrhunac, da bi period 2008-2011. bio obilježen dramatičnim reduciranjem prometa i cijena, i povratkom skoro na sami početak u pogledu parametara trgovanja“, izjavio je za Agenciju Fena direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić.

Najveći problemi tržišta kapitala Federacije BiH u ovom periodu, prema njegovim rijčima, bili su: nedostatak tržišnog materijala prije svega javnih emisija vrijednosnih papira te ograničenost broja proizvoda (dugo su raspoložive bile samo dionice), nedovoljna likvidnost, suzdržanost kompanija u objavljivanju informacija potrebnih investitorima, spora izmjena zakonske regulative kojima bi se otklonile prepreke u investiranju u vrijednosne papire, izostanak penzionih fondova kao jakih domaćih igrača na strani tražnje za vrijednosnim papirima itd.

Govoreći o trenutnoj poziciji SASE u odnosu na berze u bližem okruženju, Dedić je napomenuo da snaga berze zavisi od veličine i snage tržišta na kome berza radi kao njegov operator.

"Podijeljeno bh. tržište kapitala je četvrto po veličini nakon hrvatskog, slovenačkog i srbijanskog, ali ta podijeljenost dovodi da je i Makedonska berza ispred SASE i Banjalučke berze“, kazao je Dedić.

Među berzama ex Jugoslavije postoji konkurencija, ali i značajni oblici saradnje jer globalni i regionalni investitori posmatraju cijelu regiju jugoistočne Evrope kao jedno tržište.

"Naša tržišta su mala, broj atraktivnih kompanija/vrijednosnih papira nedovoljan te smo prirodno upućeni na saradnju“, dodao je Dedić.

Što se tiče investicijske klime u BiH, Dedić kaže da nije ništa bolja u odnosu na protekli period zbog političkih problema.

"Politika nam 'snažno odmaže' u ekonomskom razvoju, ali dobri rezultati u pojedinim sektorima realne ekonomije i finansijskom sektoru bude optimizam. Rezultati berzi u BiH u odnosu na proteklu godinu pokazuju poboljšanje, pozitivan trend što ukazuje na zaključak da je najgore iza nas“, prokomentirao je Dedić.

"Ne mislim da će oporavak biti lak i stabilan, ali ako krenemo odlučnije u novi investicijski ciklus odnosno cjelokupne ekonomske reforme pred nama je svjetlija budućnost“, istakao je Dedić dodajući da je SASE u zadnje vrijeme usvojila niz mjera i aktivnosti na uređenju tržišta kako bi ono funkcionisalo prema standardima razvijenih zemalja.

Predstojeća konferencija SASE na kojoj se očekuje učešće oko 200 eminentnijih ličnosti s područja tržišta kapitala u BiH i regionu bit će prilika za razmjenu informacija, ideja, mišljenja i stavova ljudi kojima su finansijska tržišta bliska.

"Konferencija će za rezultat imati preporuke i zaključke koje će distribuirati donosiocima odluka. Preporuka koja je već više puta ponavljana bit će upućena i sada vladama svih nivoa i kompanijama da obrate pažnju na tržište kapitala kao mogući izvor finansiranja rasta i razvoja što vodi ukupnom ekonomskom napretku zemlje“, kazao je Feni Dedić.