Berza
0

Sarajevska berza predstavila mjere za unapređenje trgovine

FENA
Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) danas je prezentirala mjere za unapređenje procesa trgovine na berzi.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić izjavio je da su prezentirane mjere usvojene na posljednjoj Skupštini SASE i da bi njihova implementacija trebala početi 1. januara.

  • Svjedoci smo svakodnevnih burnih dešavanja na svjetskim tržištima kapitala te je prirodno i logično da i naše tržište kapitala ne može ostati imuno na uticaje koje dolaze iz svijeta. Sarajevska berza je u ovim okolnostima odlučila da uvede određene novine u organizaciji tržišta kao i u procesu trgovine, s ciljem da se naše tržište učini transparentnijim i primamljivijim kako za strane, tako i za domaće investitore, kazao je Dedić na konferenciji za novinare.

Prezentirane mjere još trebaju da dobiju saglasnost na izmjenu i dopunu Pravila SASE-a od Komisije za vrijednosne papire FBiH, kao regulatora tržišta kapitala.

Osnova predloženih mjera je diferencijacija na slobodnom tržištu, tržišnom segmentu SASE-a na kojem je uvršten najveći broj emitenata. U budućnosti, slobodno tržište će se sastojati od tri supsegmenta: primarnog slobodnog tržišta, na kojem će biti uvrštene dionice 30 najlikvidnijih emitenata koji istovremeno ispunjavaju obaveze transparentnog poslovanja, a koje nisu na kotaciji SASE, zatim sekundarno slobodno tržište, gdje će biti uvrštene kompanije koje nisu na kotaciji, primarnom slobodnom tržištu kao i one kompanije nad kojima nije otvoren stečajni postupak.

I na kraju, zadnji supsegment slobodnog tržišta će biti tržište za emitente u stečaju.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da sama objava da je nad određenim emitentom pokrenut stečajni postupak nije bilo "dovoljno jako" upozorenje nedovoljno informiranim investitorima, pojasnio je izvršni direktor SASE-a Almir Mirica.

Dodao je da će stvaranjem posebnog supsegmenta za kompanije koje se nalaze u stečajnom postupku investitori biti jasno upozoreni o volatilnosti i mogućoj likvidaciji ovih emitenata.

Do promjena će doći i kod načina određivanja kompanija kojima se trguje po kontinuiranom načinu trgovine - MFTS-u. Način trgovine bit će ubuduće uvjetovan tržišnim segmentom na kojem je kompanija uvrštena, pri čemu će emitenti s kotacije i primarnog slobodnog tržišta biti na kontinuiranoj trgovini, dok će emitenti s ostalih supsegmenata slobodnog tržišta biti na aukcijskom načinu trgovine, rečeno je na pres-konferenciji.

Ograničenja za kompanije na kotaciji iznosit će +/- 10%, za kompanije na primarnom slobodnom tržištu +/- 20%, dok će za dionice kompanija sa sekundarnog slobodnog tržišta ograničenje iznositi +/-50% .

Novinu također predstavljaju i dodatna ograničenja za naloga s posebnim uvjetima prikaza i izvršenja.

Tako će primjera radi investitor moći izdati nalog sa skrivenom količinom samo u slučaju da je vrijednost naloga veća od 10.000 KM. Kod naloga s minimalnom količinom prvog zaključenja kao i kod naloga s minimalnom količinom svakog zaključenog posla, vrijednost količine izvršenja morat će iznositi minimalno 1.000 KM.

Zadnja mjera predstavlja kreiranje indeksa koji će pratiti kretanje emitenata s primarnog slobodnog tržišta - SASX-30. Razvojom ovog novog indeksa, SASE poduzima aktivnosti kao uspostavi branda SASX-indeksa", kazao je Mirica.