Berza
0

Sarajevska berza izdala priručnik za emitente

FENA
U nastojanju da unaprijedi oblast izvještavanja na tržištu kapitala Federacije Bosne i Hercegovine, Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) izdala je Priručnik za emitente uvrštene na SASE.

Cilj Priručnika je da emitentima, čiji su vrijednosni papiri uvršteni na SASE, na jednom mjestu pruži informacije o obavezama izvještavanja koje proizilaze uvrštenjem na tržište Berze.

Naime, analizirajući dosadašnja praksu izvještavanja, utvrđeno je da kod emitenata postoji nedovoljna informiranost koja vrsta izvještaja se na koji način objavljuje te kome se pojedini izvještaji moraju dostaviti.

Kako se navodi u saopćenju SASE, namjena Priručnika je da, u ovom kontekstu, riješi dileme ili eventualne nejasnoće.

SASE planira primjerak Priručnika dostaviti svim kompanijama čiji se vrijednosni papiri uvrštavaju na njeno tržište, kao i onim kompanijama koje su u dosadašnjem periodu svoje izvještaje neredovno objavljivale.

Pored toga, elektronska verzija Priručnika dostupna je putem web-stranice www.sase.ba pod menijem izvještaj/publikacije SASE.

Objavom ovog priručnika Sarajevska berza nastavlja sa aktivnostima usmjerenim ka unapređenju nivoa izvještavanja na tržištu kapitala Federacije BiH te poziva nadležne entitetske organe da, mjerama iz svoje nadležnosti, doprinesu ostvarenju ovog cilja.