Berza
0

Sarajevska berza dodijelila priznanja najuspješnijim brokerskim kućama

Sarajevo-x.com
Danas je Sarajevska berza – burza vrijednosnih papira u poslovnoj zgradi Unitic Business centra upriličila dodjelu priznanja brokerskim kućama koje su ostvarile najbolje rezultate u 2007. godini.

Plakete su dodijeljene brokerskim kućama u dvije kategorije, i to: po ostvarenom prometu u trgovanju i po broju transakcija, a priznanja najuspješnijim brokerskim kućama su uručili prof. dr. Muris Čičić, predsjednik NO SASE i gosp. Zlatan Dedić, generalni direktor SASE.

Sarajevsku berzu je 2001. godine osnovalo osam brokerskih kuća, dok danas SASE ima 18 članova. Dodjela priznanja brokerskim kućama je postala tradicionalni događaja u organizaciji SASE, a plakete su dobili najuspješniji u prethodnoj godini.

Priznanje za najveći ostvareni promet u 2007. godini u iznosu od 375.215.558,19 KM je dodijeljeno brokerskoj kuć „Raiffeisen Brokers“ d.o.o. Sarajevo.

I u kategoriji „ostvareni broj transakcija“ prvo mjesto u 2007. godini sa ukupno 42.571 transakcija pripalo je „Raiffeisen Brokers“ d.o.o. Sarajevo. Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je prezentovao rad SASE u prošloj godini, te najavio planove za 2008. godinu.

U 2007. godini su zabilježeni najveći uspjesi i najbolji poslovni rezultati Sarajevske berze od njenog osnivanja. Promet je porastao za 94,80%, tržišna kapitalizacija za 36,07% BIFX za 26,96%, a SASX-10 za 29,05% u odnosu na prethodnu godinu.

"Sarajevska berza je počela sa rekordnim prometima u prvoj polovini 2007. godine dok je u drugoj polovini na bh. tržište kapitala utjecala politička situacija u regiji i u BiH, te kriza na globalnim i regionalnim finansijskim tržištima . Uprkos tome SASE je u ovoj godini uspjela da ostvari pozitivne i rekordne rezultate. Sve brokerske kuće su ostvarile dobre rezultate u 2007. godini i samim tim doprinijele razvoju tržištu kapitala u FBiH i radu SASE. Danas smo plakete dodijelili najuspješnijim brokerskim kućama.“, izjavio je direktor SASE Zlatan Dedić.