Berza
0

Sarajevska berza-burza najavila Prvu međunarodnu konferenciju SASE

Sarajevo-x.com
Danas je u Unitic Business centru u Sarajevu održana konferencija za novinare povodom najave Prve međunarodne konferencije SASE i povodom predstavljanja projekta “Prednosti kotacije na Sarajevskoj berzi”.

Novinarima su se obratiti Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze-burze i Šefik Handžić, izvršni direktor za finansije i ekonomiku poslovanja Bosnalijeka d.d. koji su govorili o poslovnoj saradnji i uvrštavanju dionica kompanije Bosnalijek na prestižni segment Kotacije Sarajevske berze.

Gosp. Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze-burze je najavio 1. međunarodnu konferenciju SASE koja će se održati 4. i 5. oktobra 2006. godine u hotelu Holiday Inn u Sarajevu. Ova konferencija će okupiti stručnjake iz oblasti tržišta kapitala iz Bosne i Hercegovine i Evrope, te predstavnike medija iz regije. Sarajevska berza-burza će na 1. međunarodnoj konferenciji SASE predstaviti tržište kapitala u Bosni i Hercegovini i regiji, te upoznati institucije i učesnike na tržištu tržišta kapitala odnosno cjelokupnu javnost BiH sa dostignućima, otvorenim pitanjima i perspektivama razvoja tržišta kapitala u Federaciji i BiH.

"Konferencija ima za cilj da podigne interesovanje investicijske javnosti za ulaganja na tržištu kapitala u Federaciji BiH putem Sarajevske berze, što je moguće postići daljim reformskim projektima u okviru ovog tržišta. Jedna od bitnih komponenti razvoja tržišta kapitala u BiH predstavlja i unapređenje korporativnog upravljanja u dioničkim društvima na čemu će se Sarajevska berza, u saradnji sa drugim institucijama, značajnije angažovati u budućnosti", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare gosp. Dedić. “Kako je berza jedan od najvažnijih agregata globalne privrede, logično je da i naša zemlja, na putu tranzicije u tržišnu ekonomiju, mora usvajati poslovnu kulturu modernog biznisa. U tom pravcu Sarajevska berza-burza nastoji podići nivo informisanosti javnosti o tržištu kapitala i probuditi interes za uključivanje u berzansko poslovanje. Na konferenciji očekujemo oko 300 učesnika, stručnjake iz oblasti tržišta kapitala i predstavnike medija iz Evrope, a u toku konferencije dodijelit ćemo prestižne nagrade najuspješnijim brokerskim kućama u Bosni i Hercegovini.“, dodao je Dedić.

Direktor SASE je na današnjoj konferenciji predstavio projekat “Prednosti kotacije na Sarajevskoj berzi”. Berza u narednom periodu očekuje podnošenje zahtjeva za uvrštenje u Kotaciju i drugih kompanija što bi dovelo do proširenja ovog prestižnog segmenta. Kotacija je segment tržišta gdje se trguje dionicama najkvalitetnijih domaćih kompanija. Da bi jedno društvo bilo primljeno u kotaciju, mora ispunjavati, pored općih i posebne uvjete. Naime, svi ostali emitenti, osim Privatizacijskih investicionih fondova koji imaju svoj poseban segment, nalaze se na slobodnom berzanskom tržištu na koje se dionice uvrštavaju jednostavno davanjem kupovnog ili prodajnog naloga brokerskoj kući.

Kompanija Bosnalijek je postala prva kompanija čije dionice su uvrštene na prestižni segment Kotacije Sarajevske berze. Odbor za prijem u Kotaciju Sarajevske berze prošle sedmice je donio odluku o prijemu vrijednosnih papira ovog emitenta (5.843.276 redovnih dionica) u trgovanje na Kotaciju Berze.