Berza
0

Rast vrijednosti dionica na berzama u Australiji i Aziji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrijednosti dionica na berzama u Aziji, gdje se već počelo trgovati prije nekoliko sati, bilježe znatan rast, što se smatra reakcijom na jučerašnje smanjenje kamatne stope od strane američke središnje banke.

Indeksi vrijednosti dionica na berzama u Australiji, Japanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji jutros su porasli za tri do sedam posto, izvještava dopisnik VoA-e.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je smanjenje kamatne stope u Sjedinjenim Državama, kao nešto što će pomoći u smirivanju situacije na svjetskim berzama. No, saopćeno je u središtu MMF-a, usporavanje globalne ekonomije je, kako se čini, ipak neizbježno.

Američka središnja banka je u utorak smanjila kamatnu stopu za tri četvrtine postotka, što je bilo najveće smanjenje ove vrste od 1990. godine, kada je počela ovakva praksa. Odmah nakon objave ove vijesti berze u Americi i Eeropi pozitivno su reagirale, te je vrijednost dionica zabilježila izvjestan rast.

U saopćenju Središnje banke kaže se da se ova mjera poduzima u svjetlu sve "slabijih" ekonomskih prognoza i postroženih zajmovnih uvjeta koji sputavaju biznise.

U posljednja dva dana berze dionica širom svijeta bilježe ubrzani pad vrijednosti, kako ulagači strahuju da bi usporeno američko gospodarstvo moglo izazvati potrese u mnogim zemljama koje trguju sa SAD-om. Manje kamatne stope olakšavaju kompanijama i potrošačima posuđivanje novca i druge ekonomski korisne aktivnosti.

Međutim, ekonomist David Weiss iz kreditne agencije Standard and Poor's primjećuje da mogu proći mjeseci prije negoli se osjeti učinak manjih kamatnih stopa.

"Jedan od problema s ekonomijom jeste u tome da što god Središnja banka učinila danas, to ima učinak na gospodarstvo za otprilike devet mjeseci. Iskreno govoreći, recesija će do tada biti gotova. Smanjivanje kamatnih stopa pomoći će oporavku, a ne sprečavanju recesije u ovoj situaciji", kazao je Weiss.

U međuvremenu se u Washingtonu nastavljaju nastojanja da se sastavi paket stimulacija. Ministar finansija Henry Paulson traži od Kongresa da sarađuje s administracijom kako bi se uobličio stimulacijski paket koji će potaknuti potrošnju i poslovna ulaganja u SAD-u.

Ova kombinacija agresivnog smanjivanja kamatne stope i pozivima na stimulacijski paket naširoko se promatra kao znak da se Washington priprema za teška ekonomska vremena u budućnosti.

Ssmanjivanje kamatnih stopa, međutim, nije spriječilo da američke berze dožive nagli pad vrijednosti odmah po otvaranju u utorak, ali do podneva situacija se relativno stabilizirala, a industrijski indeks Dow Jones bio je na gubitku nešto malo više od 100 bodova.

Danas je zabilježen i pad cijena nafte i zlata na svjetskim tržištima.