Berza
0

Rast tržište dionica podigao cijene nafte iznad 50 dolara

FENA
Cijene nafte ponovno su u srijedu na međunarodnim tržištima prekoračile 50 dolara za barel, poduprte rastom na tržištima dionica i boljim od očekivanja povjerenjem američkih potrošača, te usprkos zabrinutosti o utjecaju globalne krize vezane za gripu.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u junu poskupio je 70 centi, na 50,62 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela bila je u plusu 65 centi i iznosila je 50,64 dolara.

Ulagači su zanemarili izvještaj od utorka koje je pritisnulo cijene, pokazavši veliki rast američkih zaliha sirove nafte, te sada očekuju objavu sedmičnih podataka američke vlade, kao i gospodarske podatke, a prate i kretanja na tržištima dionica, koji bi im svi zajedno trebali poslužiti kao smjernice.

"Povoljne makroekonomske vijesti iz SAD-a u vidu popravljenog povjerenja potrošača i umjerena stopa pada cijena kuća bili su konstruktivni", objavila je tvrtka MF Global u dnevnom izvještaju.

Tržišta dionica ojačala su u srijedu, ublaživši ranije gubitke. Tako je londonski FTSE bio u plusu 1,2 posto, a porasla je i vrijednost frankfurtskog DAX-a, za 0,9 posto. U utorak su evropska tržišta dionica bila pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije gripe.

Tržišta nafte i dionica crpila su u srijedu potporu i iz objave američkih podataka o povjerenju potrošača, koji je u aprilu poraslo na najvišu razinu u ovoj godini.

Drugi je izvještaj nagovijestio moguće usporavanje pada cijena američkih nekretnina, epicentra pada gospodarskih aktivnosti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Hina, odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte tog kartela u ponedjeljak pojeftinila za 51 cent u odnosu na dan ranije i iznosila je 48,70 dolara.