Berza
0

Rast indeksa na Wall Streetu usljed oporavka cijena sirovina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi porasli, zahvaljujući oporavku cijena sirovina nakon oštrog pada prošle sedmice, ali slab obim trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni.

Nakon što je prošle sedmice cijena nafte pala više od 15, a srebra gotovo 30 posto, jučer su cijene sirovina vratile dio gubitaka. Na berzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' vratila se iznad 100 dolara po barelu.

Zahvaljujući tome, S&P indeks energetskog sektora bio je jučer najveći dobitnik, s rastom od 1,6 posto, dok je rudarski sektor ojačao 1,5 posto.

"Pad cijena sirovina djeluje i dobro i loše. Pad cijena nafte zasigurno je dobra stvar, s obzirom da je to bila prijetnja potrošnji i cjelokupnoj privredi. S druge strane, zarade mnogih kompanija iz S&P 500 indeksa ovise o cijenama sirovina, pa će njihov pad na neke sektore djelovati negativno", kaže Jeff Kleintop, strateg u kompaniji LPL Financial, prenose agencije.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje slab obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 7 naprema 3.