Berza
0

Rast indeksa na azijskim berzama nakon intervencije japanskih vlasti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na azijskim su berzama cijene dionica danas porasle, a ponajviše na Tokijskoj berzi, nakon što su japanske vlasti, po prvi puta od 2004. godine, intervenirale na valutnim tržištima kako bi zaustavile jačanje jena.

Zabrinute zbog štete koju japanskim izvoznicima nanosi jačanje jena, danas su, po prvi puta nakon šest godina, tamošnje vlasti intervenirale na valutnim tržištima, navode agencije.

Tečaj dolara skočio je nakon intervencije na 84,80 jena, odmaknuvši se oko 2 posto od 82,87 jena, najniže razine u 15 godina, na koju je zaronio rano jutros.

Japanski ministar finansija Yoshihiko Noda potvrdio je na konferenciji za novinare da je japanska centralna banka intervenirala, a novinska agencija Kyodo javlja da se intervencije na tržištu nastavljaju.

Prva intervencija japanskih vlasti na tržištu u šest godina potaknula je snažan rast cijena dionica velikih japanskih izvoznika.

Tako je, primjerice, dionica Sonya poskupila 2,4 posto, Canon i Honda su na vrijednosti dobili 2,3, odnosno 3,9 posto.

Na dobitku su bila i izdanja rudarskih kompanija. Newcrest Mining se na berzi u Sydneyju povećao 1,7, dok je na istom tržištu OZ Minerals pridobio 2,8 posto. Kineski Zijin Mining Group je bio na dobitku 1 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio u blagom plusu na 124,28 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 osvojio je 1,65 posto, hongkonški Hang Seng je pridobio 0,26, a kineski CSI 300 je posrnuo 1,86 posto. Južnokorejski indeks Kospi se povećao za 0,48 posto.