Almir Mirica, SASE
0

"Pozdravljamo interesovanje turskih institucija tržišta kapitala"

FENA
Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze (SASE), potvrdio je Feni da će Skupština dioničara Sarajevske berze (SASE) biti održana 28. marta i da će se na dnevnom redu naći i Prijedlog odluke o povećanju kapitala zatvorenom emisijom dionica unaprijed poznatim kupcima, o kojoj će se izjasniti dioničari.

Ova odluka, prvenstveno se odnosi na ponudu turskih investitora za preuzimanje dijela paketa dionica SASE. Naime, Istanbulska berza, Taskbank i Centralni registar Turske su svojim pismima namjere iskazali interes za kupovinu po pet posto dionica SASE, što istovremeno predstavlja zakonski maksimum za dioničara Berze koji istovremeno nije i njen član.

Znači, u slučaju donošenja odluke o povećanju kapitala i uspješnim ishodom procesa dokapitalizacije, ovi investitori bi nakon završetka procesa imali 15 posto dionica Berze.

"Mi na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira pozdravljamo interesovanje institucija tržišta kapitala Turske za SASE. U slučaju uspješnog završtetka dokapitalizacije, očekujemo brojne prednosti od ulaska turskih institucija tržišta kapitala u vlasničku strukturu SASE. Kao prvo, ovaj ulazak može predstavljati pozitivan signal za ostale turske investitore, ali i investitore koji trguju na Istanbulskoj berzi. Istanbulska berza je najvažniji akter u Federaciji evro-azijskih berzi (FEAS), s dnevnim prometima od milijardu američkih dolara i privlačenje malog broja investitora koji su angažirani na njenom tržištu predstavljalo bi veliki korak za SASE", kazao je Mirica.

Pored ovoga, kako je rekao, tješnija saradnja s tamošnjim institucijama tržišta kapitala može dovesti do transfera znanja i obuka za učesnike tržišta kapitala u FBiH.

Mirica je dodao da za dioničarstvo u SASE postoji interesovanje i kod drugih finansijskih institucija, kako domaćih, tako i stranih.

"Donošenjem Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH dozvoljeno je da dioničari Berze budu i one finansijske institucije koje ne žele biti članovi Berze, tj. nemaju namjeru baviti se poslovima profesionalnog posredovanja. Ovaj proces, poznatiji pod imenom "demutualisation", jača finansijsku poziciju Berze i čini je spremnijom za izazove globalizacije", kazao je on.

Sadašnji vlasnici SASE su brokerske kuće koje imaju ravnomjerne udjele od po 5,3 posto, dok šest posto vlastitih dionica ima sama Sarajevska berza.