Svjetske berze
0

Poskupjele akcije, euro čvrst prema dolaru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Povoljne prognoze o stanju zdravlja američke privrede u proteklom mjesecu i procjene da će ekonomski rast u SAD biti veći od očekivanog, podstakli su u utorak rast cijena akcija na vodećim globalnim efektnim berzama.

Istovremeno je na deviznim tržištima euro ostao čvrst prema dolaru, jer se očekuje da će šef američke centralne banke (Fed) Ben Bernanke nagovijestiti produžetak bančine ultra-labave kamatne politike.

Referentna kamata Fed-a je već u dužem periodu skoro nulta, jer se kreće u rasponu od nula do 0,25 posto, što je niže u odnosu na interesnu stopu Evropske centralne banke (ECB).

Investitori na američkom tržištu akcija bili su veoma ohrabreni ne samo povoljnim prognozama o kretanjima u privredi SAD-a, već i procjenom poznatog investitora Warrena Buffetta koji je izjavio, kako prenose novinske agencije iz New Yorka, da je sada povoljan period za velika ulaganja.

Reuters prenosi i izjavu eksperta firme Rowland Research, Heino Rowlanda, u kojoj je on ukazao na značaj oporavka američke privrede, koja bi ove godine mogla da ostvari ekspanziju veću od četiri procenta. Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je tokom današnje prijepodnevne trgovine napredovao 0,4 posto, nakon što je juče u završnom poslovanju ojačao 0,8 procenata, naglašava Reuters, uz napomenu da su danas u plusu bili i nacionalni pokazatelji kretanja cijena dionica u Francuskoj i Njemačkoj.

Povoljna berzanska klima osjetila se tokom današnjeg poslovanja i u Aziji, gdje je većina indeksa, uključujući i najvažniji u Japanu, takođe uvećana. Trenutni rast cijena akcija može se dovesti u vezi i s nešto "labavijim" cijenama nafte na svjetskom tržištu, poslije prošlosedmičnog poskupljenja glavne energetske sirovine u Evropi na oko 120 dolara po barelu.

Barel nafte je, međutim, na samom početku ove sedmice pojeftinio u Evropi za oko osam dolara, dok se ista količina u SAD prodavala za manje od 98 dolara. Tržišne pozicije eura danas su dodatno učvršćene i zajednička novčana jednica 17-člane zone eura vrijedila je u Evropi 1,3862 dolara, dok je indeks "amerikanca" prema korpi drugih jakih valuta bio blizu troipomjesečnog minimuma. Dolar je u isto vrijeme na indikativnoj berzi u Londonu razmjenjivan za nešto više od 82 jena, 2,6275 za britansku funtu i 0,93 švicarska franka. ECB će u četvrtak ponovo, na redovnom mjesečnom sastanku njenih čelnika, raspravljati o kamatnim stopama, a eksperti većinski tvrde da se važeća bančina bazna jednoprocentna interesna stopa neće mijenjati, jer "ne postoje suštinski razlozi za takvu promjenu."