Berza
0

Počinje upis prve emisije municipalnih obveznica u FBiH

FENA
U ponedeljak, 11. aprila počinje upis prve emisije municipalnih obveznica u Federaciji Bosne i Hercegovine. Općina Tešanj emituje 5.000 obveznica po cijeni od 100,00 KM.

Rok dospijeća obveznica je tri godine, uz godišnju kamatnu stopu od 6 posto. Simbol obveznica u postupku upisa je TSNJPO1, a agent emisije je brokerska kuća SEE Investment Solutions iz Sarajeva.

Kako je saopćila Sarajevska berza, emitovanje municipalnih obveznica u svijetu je vrlo popularan način pribavljanja kapitala za jedinice lokalne samouprave, koji je istovremeno isplativ i za investitore u ove vrijedosne papire.

Glavna prednost za općine su niži troškovi finansiranja, koji su obično ispod aktivnih kamatnih stopa po kojima je zaduženje moguće kod komercijalnih banaka, te isključivanje nesigurnosti izazvane promjenjljivim kamatnim stopama u bankarskom sektoru.

Ulaganje u municipalne obveznice privlačno je i za investitore, budući da, uz veliku sigurnost, mogu ostvariti prinose veće nego kod ulaganja u državne vrijednosne papire ili oročavanja sredstava u bankama.

Pored toga, u svijetu je ulaganje u municipalne obveznice često povezano sa smanjenjem poreske osnovice, što dodatno povećava neto-prinos ovih vrijednosnih papira.

Sarajevska berza smatra da bi Vlada FBiH trebala ozbiljno razmotriti uvođenje ovog principa i u naše poresko zakonodavstvo, i pored činjenice da bi to u određenoj mjeri smanjilo poreske prihode Federacije.

Međutim, s druge strane, općine bi na taj način došle do većeg finansijskog kapaciteta, što bi dovelo do uštede u grantovima koji se trenutno daju općinama.

Očekivanja SASE su da će u budućnosti i ostale općine u Federaciji BiH prepoznati prednosti ovog vida finansiranja svoga razvoja, te krenuti stopama općine Tešanj.