Berza
2

Pad cijena dionica na azijskim berzama, euro pod pritiskom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene dionica na azijskim berzama danas su pale, dok je euro pod pritiskom jer bi Evropska centralna banka (ECB) uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,5 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7 sati bio u minusu 0,5 posto, pa je u odnosu na početak sedmice na gubitku 0,7 posto.

Na azijskim berzama jutros se trguje oprezno jer nema poticaja s Wall Streeta, gdje se jučer zbog Dana zahvalnosti nije radilo.

Ulagače je zabrinuo osjetan pad cijena dionica na kineskim tržištima, nakon što je objavljeno da je zarada kineskih industrijskih kompanija u oktobru pala 4,6 posto, i to već peti mjesec zaredom.

S druge strane, podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji znatan rast cijena dionica na evropskim berzama, gdje je FTSEurofirst indeks 300 vodećih dionica ojačao 0,9 posto, dosegavši najviši nivo u tri mjeseca.

To se zahvaljuje očekivanjima da će čelnici ECB-a na sjednici iduće sedmice najaviti dodatno popuštanje monetarne politike.

Pozitivno na tržišta utječe i blagi oporavak cijena sirovina, nakon što su danima bile pod pritiskom zbog rasta kursa dolara i slabosti potražnje.

Cijena bakra, koja se smatra dobrim pokazateljem situacije u svjetskoj privredi zbog široke upotrebe bakra u industriji, porasla je u četvrtak skoro dva posto, na 4.636 dolara po toni, odmakavši se od najnižih nivoa u šest i po godina.

Međutim, ponovno su pale cijene nafte. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 1,2 posto, na 42,50 dolara, dok je na londonskom tržištu pala s 46,20 na 45,50 dolara.

A na valutnim tržištima euro je pod pritiskom jer bi ECB mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs eura prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,0605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0615 dolara. Tako se i dalje kreće nedaleko od 1,0565 dolara, najnižeg nivoa u sedam mjeseci na koju je skliznuo polovicom sedmice.

Kurs američke valute prema japanskoj stabilno se kreće oko 122,60 jena, dok dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 99,85 bodova, nakon što je polovicom sedmice dosegao 100,17 bodova, najviši nivo u osam i po mjeseci.