Berza
0

Optimizam podigao evropske berze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski berzovni indeksi porasli su u četvrtak nakon što su optimistične gospodarske prognoze ohrabrile ulagače, koji se nadaju i mogućoj većoj pomoći za prezaduženu Grčku.

Londonski Ftse indeks tako je u ranoj poslijepodnevnoj trgovini porastao za 0,8 posto na 5.629 bodova.

Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,6 posto te se povisio na 6.117 bodova.

Nervozu na tržištima stišala je nada da se Njemačka konačno pomirila s time da mora ubrzati proceduru kako bi osigurala isplatu svoga 8,4 milijarde eura vrijednost udjela u pomoći Grčkoj.

Pojavile su se i špekulacije da bi Grčkoj moglo biti ponuđeno više od 130 milijardi eura u trogodišnjem razdoblju, što znači da bi se njezin manevarski prostor proširio kada je u pitanju rješavanje ogromnog duga.

Stoga su tržišta u četvrtak zaključila da će Grčka uspjeti servisirati dugovanja koja joj dospijevaju na naplatu 19. maja.

"Tržišta pozitivno reagiraju na svaki signal da su vodeće zemlje EU-a i MMF-a voljne dati pomoć Grčkoj. Nasuprot tome, svaka naznaka oklijevanja ili pojave novih kandidata za pomoć ponovno će rušiti burze", rekao je Anthony Grech iz IG Indexa.

Evropska tržišta dionica dodatno su ohrabrile vijesti iz Sjedinjenih Država. Tako je američka središnja banka Fed nakon dvodnevnog sastanka objavila da se tržište rada u SAD-u počinje oporavljati, a poboljšanje bilježi i tržište nekretnina.

Oporavak je zabilježen na gotovo svim evropskim tržištima, uključujući ona u zemljama kojima je snižen kreditni rejting. Tako je portugalski berzovni indeks porastao tri posto, grčki 6,9 posto a španjolski 2,4 posto.

Među pojedinačnim sektorima banke su ponovno bile u fokusu, te je vrijednost dionica Banco Santandera porasla četiri posto, nakon objave dobrih poslovnih rezultata. Na dobitku su bili i grčki National Bank i Alpha Bank, i to devet, odnosno 14 posto.

Među pojedinačnim se dobitnicima isticao Unilever, u plusu 3,8 posto nakon objave dobrih poslovnih rezultata u prošlom tromjesečju.

Japansko tržište bilo je u četvrtak zatvoreno zbog praznika, prenio je Business.hr.