Svjetske berze
0

Opet blago slabljenje dolara, indeksi akcija rastu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dolar je na većini deviznih tržišta u Evropi i Aziji i u četvrtak blago oslabio, dok su akcije na svjetskim efektnim berzama bile nešto skuplje nego u srijedu, uoči nove aukcije dugoročnih obveznica američkog ministarstva finansija.

Finansijski analitičari smatraju da su investitori ove sedmice postepeno smanjivali vrijednost dolara prije svega zbog bojazni od daljnjeg rasta američkoga federalnog duga.

Euro je tokom rane podnevne trgovine na londonskoj berzi vrijedio 1,3992 dolara, ili 0,2 posto više nego u srijedu uvečer u zaključnom poslovanju, dok je "amerikanac" na istom tržištu razmjenjivan za 98,05 jena, što je 0,1 procent ispod nivoa od srijede.

Dolar je na londonskoj berzi kotirao i oko 1,645 za funtu sterlinga, odnosno 1,0812 švicarskih franaka, s izgledima da do kraja ove sedmice možda dodatno oslabi prema britanskoj i švicarskoj valuti, ocijenio je neimenovani britanski devizni diler, na čije mišljenje se poziva agencija Bloomberg.

Tržišne pozicije dolara blago su "srozane" u četvrtak tokom trgovine i prema većini drugih jakih novčanih jedinica, u situaciji kada na deviznim berzama vlada sve veća zabrinutost zbog nepovoljne fiskalne situacije u SAD-u, izvještava Reuters iz Londona.

Na tržištima akcija zabilježen je nevelik rast svih vodećih indeksa u Evropi i Aziji, dok su u srijedu uvečer na Wall Streetu glavni tehnički indikatori kretanja cijena dionica bili u blagom padu.

Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 – uvećan je 0,6 posto, a globalni MSCI indikator 0,3 procenta. Do kraja poslovanja u četvrtak kretanje oba navedena pokazatelja najviše će zavisiti od izvještaja o kretanjima u američkoj maloprodaji tokom prošlog mjeseca.

Ekonomisti su inače procijenili da je u maju američka maloprodaja živnula, prvi put u posljednja tri mjeseca, prije svega zbog odluke mnogih kompanija da robu prodaju uz razne povlastice za kupce.

Za prodavače akcija u četvrtak je pozitivna vijest stigla i s naftnih berzi, nakon izvještaja da je barel osnovne energetske sirovine poskupio na više od 72 dolara, potaknut ocjenom Međunarodne agencije za energetiku da će se tražnja "tečnog zlata" ove godine uvećati.

Veći rast tražnje nafte poklapa se uglavnom s uvećanjem industrijske proizvodnje i općim skokom privredne aktivnosti, pa u takvoj situaciji nije nelogično očekivati i daljnje poskupljenje akcija, ocijenili su analitičari američke finansijske grupe Goldman Sax.

Skuplja nafta je međutim obično praćena pojeftinjenjem dolara, ali mnogi finansijski stručnjaci upozoravaju da je sadašnji pad tržišne vrijednosti "zelene novčanice" izazvan "uglavnom drugim razlozima", među koje svakako treba navesti i zainteresiranost vašingtonske administracije da obaranjem dolarskog kursa podigne konkurentnost američke privrede na svjetskom tržištu.