Milan Božić
0

Neutemeljene priče o zatvaranju Banjalučke berze

SRNA
Direktor Banjalučke berze Milan Božić izjavio je da su priče o zatvaranju te berze neutemeljene, jer je to institucija od posebnog značaja za funksionisanje ekonomskog sistema, pa se ne može dozvoliti da prva kriza ugrozi njen opstanak.

On je istakao da je zahvaljujući odgovornom upravljanju, kapital Banjalučke berze u prethodnih šest godina uvećan na 2,8 miliona KM.

Božić je za "EuroBlic" rekao da sigurno neće doći u pitanje funkcionisanje Banjalučke berze i tržišta kapitala, jer u Republici Srpskoj (RS) postoji više od 800 000 akcionara i više od 6 000 preduzeća uvrštenih u Berzu.

On smatra da je negativan rezultat poslovanja Banjalučke berze izbjegnut, jer su rashodi smanjeni za 34 odsto.

Božić je rekao da smanjenje obima trgovanja direktno utiče na poslovanje Berze, jer je to glavni izvor prihoda, ističući da je u prvom polugodištu ostvaren promet od 88,9 miliona KM, koji je u poređenju sa istim periodom prošle godine smanjen za 31,62 odsto, a redovni promet za 59,68 odsto. 

On ocjenjuje da će globalna kriza i dalje biti dominantan faktor na tržišu kapitala RS, ističući da je kriza prilika za investitore koji procjenjuju da se tada mogu kupiti perspektivne akcije po atraktivnim cijenama.   

Govoreći o izvještajima poslovanja emitenata berze, Božić je rekao da zbirni polugodišnji finansijski rezultati za 388 preduzeća pokazuju da je 174 firmi, od kojih je 29 bivših gibitaša, poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit od 96,6 miliona KM.
Prema Božićevim riječima, gubitke je ostvarilo 214 preduzeća u iznosu od 159,3 miliona KM, odnosno 112 odto više nego u odnosu na prethodnu godinu.

Božić ističe da se blizu 58 odsto ostvarene dobiti odnosi na Telekom Srpske, a više od trećine gubitaka na Rafineriju nafte.