Berza
0

Najveća likvidnost na kotaciji obveznica

Sarajevo-x.com
Već danas bilježimo značajan pad prometa na Sarajevskoj berzi u odnosu na jučer. Trgovano je u vrijednosti od 402.478 KM, a ponovo su se za većinu prometa pobrinule obveznice.

Čak 75% realizovano je na tom tržišnom segmentu, a i danas su najlikvidnije bile obveznice FBiH po osnovu ratnih potraživanja serija A (SASE: FBIHK1A). Ponovo su sve trgovane serije obveznica po osnovu ratnih potraživanja zabilježile pad vrijednosti, dok je većina obveznica devizne štednje i dalje u plusu. Kad su u pitanju dionice, prometom se izdvojio BH telecom (SASE: BHTSR) sa više od 45 hiljada KM, odnosno Bosnalijek (SASE: BSNLR) sa više od

25 hiljada KM. Indeksi su u crvenom, a predvodi ih SASX-10 sa 1,15-postotnim padom. Pad veći od 1% zabilježio je i BIFX, dok je SASX-30 izgubio 0,59% vrijednosti.

Svih šest trgovanih dionica u SASX-10 danas su zaronile u crveno. Jučerašnji dobitnik, Šipad komerc (SASE: SPKMR) danas je vraćen na 3,01 KM po dionici što je pad od 10,21%. Kurs Bosnalijeka spušten je na granicu od 16 KM, što je u odnosu na jučer niže za 4,07%. Sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) je izgubila 2,69% vrijednosti, dok je sa današnjih 2,50% u minusu IK banka (SASE: IKBZRK2) završila na 78 KM po dionici. Listu gubitnika završavaju Energoinvest (SASE: ENISR) sa cijenom 4,49 KM po dionici, te BH telecom, čijim je dionicama danas prometovano po srednjoj cijeni 21,67 KM.

Samo su dvije trgovane dionice na kotaciji fondova danas. Po nepromijenjenoj cijeni 2,50 KM trgovano je dionicama Bonusa (SASE: BNSFRK2), dok je Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) izgubila 4,06% vrijednosti. Kurs ove dionice trenutno iznosi 3,99 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.