Svjetske berze
0

Na berzama dolar blago ojačao, akcije u padu

FENA
Dolar je na svjetskim valutnim berzama u petak blago ojačao, dok je na tržištu akcija silazna korekcija cijena uglavnom bila umjerena, u situaciji kada su investitori i dalje zabrinuti zbog odluke američke centralne banke – Uprave federalnih rezervi (Fed) – da uloži velika sredstva u otkup vladinih dugova.

Indeks dolara i korpe šest drugih jakih valuta je tokom trgovine u petak na indikativnoj berzi u Londonu napredovao 0,75 posto, a "amerikanac" se mijenjao i po tečaju od 1,3574 za euro, ili 0,66 procenata više nego u četvrtak, dok je prema japanskom takmacu ojačao 1,2 posto - na 95,60 jena.

Američka valuta je međutim ove poslovne sedmice u krajnjem bilansu opala oko 4,5 posto prema korpi šest drugih jakih novčanih jedinica, i to je bilo najveće sedmično smanjenje njezine vrijednosti u odnosu na valutnu korpu od tzv. Plaza sporazuma iz 1985. godine.

Euro je tokom trgovine u petak oslabio prema "zelenoj valuti", doduše skromno, uglavnom zbog novoga lošeg izvještaja o stanju zdravlja privrede eurozone.

Januarska industrijska proizvodnja u 16-članoj monetarnoj uniji je opala, kako se navodi u izvještaju agencije Reuters, po rekordnoj visokoj stopi.

Ekonomska situacija u zoni eura je sve teža, a Reuters je u petak prenio izjavu neimenovanog predstavnika njemačkog parlamenta koji je rekao da su se sve članice te grupacije složile oko ukazivanje pomoći ako nekoj od država toga bloka zaprijeti finansijski slom.

Predstavnik Evropske centralne banke (ECB) nakon toga je međutim opovrgnuo njemačkog parlamentarca, rekavši da su njegovi navodi o postojanju bančinog rezervnog fonda za pomoć ugroženim članicama monetarnog bloka neistiniti.

Globalno tržište akcija se u petak donekle smirilo, ali su glavni indeksi uglavnom opali, jer na tržištu i dalje vlada zabrinutost da odluka FED-a o upumpavanju oko bilion (hiljadu milijardi) dolara u kupovinu dugoročnih obveznica američke vlade može dugoročno izazvati inflaciju i dodatne probleme na finansijskom tržištu.

Globalni indeks akcija – MSCI – smanjen je minimalnih 0,55 posto, dok je Panevropski indeks 300 bio u nešto većem padu, od 1,2 procenta.

Banke su na evropskom tržištu bile glavni gubitnici, a dionice vodećih bankarskih kontinentalnih organizacija, poput Societe Generale, Berkley, Credit Agricol i nekih drugih, smanjene su u prosjeku između 2,2 i 5,8 posto.

Na Wall Streetu je međutim tokom otvaranja trgovine zabilježen rast svih osnovnih tehničkih indikatora poslovanja, prenosi agencija Bloomberg iz New Yorka.