Berza
0

Ljubljanska burza ne pokazuje znakove oporavka

FENA
Nakon lanjske ekspanzije i rasta tečajeva od 78 posto, Ljubljanska burza doživljava veliku krizu, a vrijednost nekih tečajeva od početka godine pala je za skoro polovicu i ne zna se kad bi moglo doći do oporavka, navode u utorak slovenski mediji, komentirajući pad osnovnog burzovnog indeksa u ponedjeljak za 4,25 posto, što je drugi najveći dnevni pad od početka godine.

Uz utjecaj nestabilnosti na financijskom tržištu izazvane krizom američkih burzi zbog otpisa hipotekarnih kredita, slovenski burzovni analitičari kao dodatni razlog pada slovenskih tečajeva vide i nejasnoće oko nastavka privatizacije nekih poduzeća u Sloveniji poput Telekoma i osiguravajućeg društva Triglav.

"Ovakav pad još nismo doživjeli iako su još lani svi najavljivali da burzovni balon može puknuti", izjavio je za RTV Slovenija nekadašnji guverner centralne banke France Arhar.

"Pravog pojašnjenja za veliki pad zapravo nema, a domaće tržište sve više je pod utjecajem svjetskog pesimizma i straha na burzama, koji traje već pola godine i kojemu se ne vidi kraja", tvrdi Arhar koji je bio poznat kao zastupnik konzervativne politike prema investiranju u vrijednosne papire u vrijeme kad je vodio središnju monetarnu ustanovu.

Zbog pada tečajeva u teškoće će doći oni koji na financijsko tržište nisu plasirali viškove novca nego su se zaduživali, a teškoće će pogoditi i njihove kreditore, naveo je Arhar.

Nakon lanjske eksplozije tečajeva na Ljubljanskoj burzi, što se pojašnjavalo preuzimanjem eura i optimizmom na svjetskim tržištima kapitala, neki su tečajevi na Ljubljanskoj burzi ove godine počeli strmoglavo padati. Najviše je izgubio Telekom Slovenija, vrijednost čije dionice je pala za 44,9 posto, a tome je pridonijela i odluka vlade koja je praktično zamrznula postupak privatizacije jer se nije odlučila niti za jednog od dva interesenta koji su ostali u konačnici tendera početkom ove godine, što je rezultiralo zaključivanjem tendera bez odabira ponuđača. Veliki gubitak vrijednosti doživjela je od početka godine i dionica ljubljanskog Petrola - minus 44,7 posto, a slijede Aerodrom Ljubljana, s minus 37,4 posto i Luka Koper, s minus 36,3 posto.