Berza
0

Konferencija Banjalučke berze od 14. do 16. maja na Jahorini

FENA
Treća međunarodna konferencija Banjalučke berze na temu "Prikupljanje kapitala na berzi" održat će od 14. do 16. maja na Jahorini, saopćio je u nedjelju na pres-konferenciji direktor Berze Milan Božić.

Konferencija će se odvijati u dvije panel diskusije pod nazivom „Do kapitala putem berze“ i „Dužnički intsrumenti na Banjalučkoj berzi - kako do veće likvidnosti“.

Pored toga održat će se i predavanje na temu korporativnog upravljanja, te predstaviti rezultati istraživanja o dostignutom nivou korporativnog upravljanja u RS-u.

Na konferenciji će biti održan okrugli sto na temu penzijske reforme u RS-u, te predstavljena radna verzija zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Drugog dana konferencije bit će održan okrugli sto na temu perspektive tržišta kapitala RS-a, u okviru kojeg će biti predstavljen Nacrt zakona o privrednim društvima u RS-a.

Konferencija će okupiti preko 300 učesnika: predstavnika akcionarskih društava, brokerskih kuća, banaka, osiguravajućih kuća, društava za upravljanje investicijskim fondovima, institucija tržišta kapitala i institucionalnih investitora iz inozemstva.

Božić je kazao kako je cilj konferencije da se učesnici na tržištu kapitala RS-a i BiH upoznaju s aktulenim pitanjima koja su ključna za razvoj tržišta kapitala, iskustvima iz zemalja u okruženju, kao i da se utiče na pokretanje reformskih projekata koji su ključni za razvoj te oblasti.

Jedan od ciljeva je i da se domaći i inostrani investitori upoznaju s mogućnostima ulaganja u tržište kapitala, trenutnim i očekivanim stepenom razvoja.