Nove pogodnosti
0

Kompanije sa Sarajevske berze u porodici Dow Jones FEAS indeksa

FENA
Dow Jones Indexes, vodeći svjetski ponuđač indeksa, objavio je uključenje kompanija iz Bosne i Hercegovine u familiju Dow Jones FEAS indeksa, saopćeno je iz Sarajevske berze.

Ovim potezom, ukupan broj država koje su uključene u ovu seriju indeksa porastao je sa 10 na 11.

Dow Jones FEAS indeksi mjere performans kompanija uključenih u indekse u zemljama Euro-azijske regije. Sastoje se iz jednog mješovitog (composite) indeksa - "Dow Jones FEAS Composite" i dva regionalna sub-indeksa - "DJ FEAS Middle East/Caucasus Index " i "DJ FEAS South East Europe Index".

Kompanije sa Sarajevske berze bit će zastupljene u "Composite" i "South East Europe" indeksima, zajedno sa kompanijama sa berzi u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Sofiji i Istanbulu.

Indeksi iz porodice Dow Jones FEAS su dizajnirani da pokrivaju 95 posto free-float (slobodno raspoložive) tržišne kapitalizacije (tržišne vrijednosti) svakog tržišta.

Obračun i objava vrijednosti indeksa vrši se u eurima i američkim dolarima, a kao ponder se koristi slobodno raspoloživa tržišna kapitalizacija.

Uključenje kompanija sa Sarajevske berze predstavlja dodatno povećanje vidljivosti kompanija iz Bosne i Hercegovine na međunarodnom investicijskom horizontu, te daje signal da BiH ima kvalitetne kompanije koje mogu da privuku međunarodne investitore na domaće tržište, saopćeno je iz Sarajevske berze.