Sarajevska berza
0

Izračunavanje novog indeksa SASX-30

FENA
Sarajevska berza vrijednosnih papira (SASE) od sutra, 1. aprila počinje izračunavanje i objavu novog indeksa pod nazivom SASX-30.

SASX-30 je cjenovni, benchmark indeks koji ima za cilj investitorima pružiti informaciju o kretanju cijena emitenata koji su uvršteni na Primarno slobodno tržište SASE.

Za razliku od SASX-10 i BIFX, koji su indeksi ponderisani tržišnom kapitalizacijom emitenata, SASX-30 je neponderisani berzanski indeks. Kod neponderisanog ili "jednako-ponderisanog" (equally weighted) indeksa svaki učesnik ima isti uticaj na kretanje indeksa, bez obzira na tržišnu kapitalizaciju pojedinog emitenta.

SASX-30 prikazuje koliki bi investitor imao prinos na uložena sredstva da je u svaku od kompanija uključenih u indeks investirao jednaku svotu novca.

Početna vrijednost indeksa od 1.000 indeksnih poena fiksirana je na 31.3.2009. godine.

SASX-30 se izračunava i objavljuje u realnom vremenu, dok se distribucija obavlja putem web-stranice SASE, data-vendora kao i putem dnevnih izvještaja o trgovanju u printanim i elektronskim medijima.

Početak objave novog indeksa je srijeda, 1. aprila .

Redovne revizije SASX-30 obavljat će se na polugodišnjem nivou, u skladu sa revizijima simbola koji su uvršteni na Primarno slobodno tržište. Vanredne revizije će se obavljati u slučaju delistiranja kompanija sa Primarnog slobodnog tržišta kao i u slučaju prijema novih vrijednosnih papira na ovaj tržišni segment.

Spisak kompanija koje ulaze u sastav novog indeksa moguće je pronaći na web-stranici SASE (www.sase.ba) .