Berza
0

Indeksi akcija ojačali, dolar blago oslabio

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vodeći globalni indeksi akcija danas su uvećani, dok je dolar neznatno oslabio, poslije izveštaja da sinoć objavljeni rezultati "stres - testa" za 19 velikih američkih banaka nisu izazvali veliki šok na finansijskim tržištima.

Investitori u Evropi, SAD i Aziji su sa olakšanjem dočekali vijest da je velikim američkim bankama, prema nalazima vladinih eksperata, neophodan dodatni kapital u vrijednosti oko 75 milijardi dolara, što je suma koju analitičari označavaju kao relativno skromnu, prenijela je agencija Reuters iz Londona.

Glavni svetski indeks akcija - MSCI - kojim se mjeri kretanje cijena dionica u dvadesetak najrazvijenijih država - ojačao je 0,97 odsto, na 237,36 poena, dok su azijski indikatori tokom današnje trgovine izgubili nešto od pređašnje snage, ali su ipak u toku ove poslovne sedmice ojačali oko devet procenata, a od početka januara bezmalo 51 odsto.

Evropske akcije su također poskupjele, jer i investitori na Starom kontinentu očekuju poboljšanje ukupne ekonomske klime, što bi trebalo da se pozitivno odrazi i na cijene dionica.

Panevropski indeks - FTSEurofirst 300 ojačao je 1,19 odsto, na 861,53 poena i trenutno je oko 7,5 odsto iznad nivoa koji je bilježen prije dvije sedmice.

Tržišni igrači će danas popodne najviše osluškivati izvještaje koji se odnose na američko tržište rada. Prema već objavljenoj procjeni, u aprilu je širom SAD izgubljeno oko 590.000 radnih mjesta, što je manje u odnosu na martovskih 663.000.

Reuters navodi da se američka stopa nezaposlenosti tokom prošlog mjeseca ipak uvećala na 8,9 odsto, sa osam i po procenata u martu i da to ukazuje na još uvjek veliku ranjivost privrede SAD.

Dolar je na vodećoj deviznoj berzi u Londonu neznatno oslabio prema većini glavnih takmaca, a neki valutni dileri su danas dali jasnu prednost euru, a u manjoj mjeri i funti sterlinga, što ukazuje na njihovu spremnost da posluju sa većim rizikom.

Indeks dolara prema korpi šest drugih jakih valuta je opao oko 0,2 odsto, na 83,725, dok je euro tokom prepodnevne trgovine napredovao 0,2 procenta prema američkom konkurentu i razmjenjivao se po kursu od 1,3432 dolara.

Činjenica da je Evropska centralna banka juče snizila vlastitu baznu kamatu za četvrt procenta, na jedan odsto, nije uopšte naškodila euru koji je proteklog dana u elektronskoj trgovini vrijedio više od 1,3470 dolara, što je blizu najvišeg nivoa u minulih mjesec dana.

Funta sterlinga je sinoć ojačala na četvoromesečni maksimum u odnosu na prekookeanskog takmaca i kotirala je nešto više od 1,52 dolara, ali je danas oslabila oko dva centa.

Prethodni uspon funte uslijedio je nakon odluke Banke Engleske da ubrizga dodatnih 50 milijardi funti u domaći finansijski sistem kako bi poboljšala kreditni potencijal banka i omogućila otkup loših akcija koje posjeduju bankarske organizacije i privatne korporacije.