Berza
0

Facebookove akcije ojačale 18 posto

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrijednost akcija društvene mreže Facebook porasla je za 18 posto i premašila očekivanja analitičara zahvaljujući dobroj prodaji oglasa za mobilne uređaje.

Kompanija je u drugom kvartalu prijavila profit od 333 miliona dolara.

"Trud koji smo uložili da Facebook na mobilnoj platformi bude najbolje iskustvo ove mreže donosi dobre rezultate i predstavlja snažan temelj za budućnost", saopštio je osnivač ove društvene mreže Mark Zuckerberg.

Glavni finansijski zvaničnik kompanije David Ebersman izjavio je da su korisnici ove mreže u junu na njoj proveli 20 milijardi minuta, prenio je BBC.

"Ovaj kvartal označava kraj naše prve godine kao javne kompanije i smatram da smo položili dobar temelj za budućnost", rekao je Zuckerberg.

Vrijednost akcija Facebooka i dalje je za 16,7 posto manja u odnosu na cijenu od 38 dolara, sa kojom je društvena mreža izašla na berzu.

Facebook je ostvario prihod od 655,6 miliona dolara od oglasa na mobilnim uređajima od aprila do juna, što čini 41 posto ukupnog prihoda od reklama od 1,6 milijardi dolara.

U istom periodu prošle godine, taj udio bio je 30 posto. Broj korisnika Facebooka sa mobilnih uređaja porastao je za 51 posto, na 819 miliona.