Berza
0

Evropske dionice u blagom porastu, Grčka na potezu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene evropskih akcija su danas bile u blagom porastu, u klimi iščekivanja da grčki parlament sredinom ove sedmice usvoji paket rigoroznih mjera štednje i tako otvori put za odobravanje nove tranše međunarodnog zajma Atini.

Na drugim tržištima cijene akcija su bile u minusu, kao i kurs eura prema dolaru, jer investitore vjerovatno plaši mogući negativan ishod glasanja u grčkom parlamentu 28. juna.

Grčki parlamentarci bi, naime, trebalo da odobre plan masovne štednje, u vrijednosti 28 milijardi eura i to je preduvjet da Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobre Atini novu tranšu ranije odobrenog zajma u ukupnoj vrijednosti od 110 milijardi eura.

Eventualno odbijanje tog plana imalo bi katastrofalne posljedice ne samo za Grčku, već vjerovatno i za neke druge dugovima opterećene članice eurozone, prije svega Portugal i Španiju, naveo je Reuters u izvještaju iz Londona.

Panevropski indeks dionica - FTSEurofirst 300 - je tokom rane prijepodnevne trgovine ojačao minimalnih 0,2 posto, dok je indikator kretanja cijena dionica u 23 najrazvijenije zemlje svijeta - MSCI - opao 0,3 procenta i više od jedan posto od početka januara.

Indeks akcija na tržištu brzo rastućih ekonomija bio je u minusu za 0,6 posto i od početka ove godine je oslabio 3,7 procenata.

Poslovanje na globalnom tržištu akcija ove sedmice će se odvijati, prvenstveno, pod uticajem neizvjesnosti koja vlada zbog grčke dužničke krize, ocijenio je Cameron Picok, tržišni analitičar firme IG market.

Eksperti, na čije mišljenje se poziva novinska agencija Reuters, ukazuju da je rad globalnih finansijskih berzi sada pod uticajem usporavanje rasta najrazvijenijih ekonomija, uz jačanje inflatornih pritisaka, posebno u nekim zemljama, što otežava nova ulaganja i tjera investitore na oprez kad je riječ o rizičnim poslovima.

Euro je danas na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu vrijedio 1,4165 dolara, dok je prethodno bio na samoj granici od 1,41 "amerikanaca", što je bio najniži nivo zajedničke valute eurozone prema prekooeanskom takmacu od polovine ovog mjeseca.